Hlavní obsah

Toronto - Philadelphia 2:4Češi byli v NHL vidět. Voráček se Sobotkou skórovali, Kempný a Jaškin mají dvě asistence

Aktualizováno

Jakub Voráček se střelecky probudil a v druhém utkání po sobě skóroval, navíc za asistence Radka Gudase. Úspěšný byl i Vladimír Sobotka, jenž se trefil v utkání s Columbusem, dva body si připsal za přihrávky i jeho český spoluhráč Dmitrij Jaškin. Dvě asistence Michala Kempného nepomohly hokejistům Chicaga v duelu na ledě Colorada, naopak Tomáš Hertl připravil vítězný gól San Jose.

Foto: ČTK

Český centr Philadelphie Jakub Voráček(uprostřed) oslavuje svůj gól v utkání s Torontem se spoluhráčí Travisem Sanheimem a Seanem Couturierem.

Článek

Králem sobotního večera byl v zámoří jednoznačně John Tavares. Ve třetí třetině duelu v Nashvillu se mu během 7 minut a 16 vteřin podařilo vsítit hattrick. Jednička draftu z roku 2009 tímto kouskem jenom dokumentovala velkou produktivitu Ostrovanů, kteří skóvali z 23 střel hned šestkrát a nad loňským finalistou Stanley cupu si smlsli na jeho ledě poměrem 6:2.

Jakubu Voráčkovi se na začátku sezóny střelecká smůla lepila na hokejku, o žádné krizi se ale mluvit zdaleka nedalo. Česká hvězda Letců nahrazovala brankový přísun pohotovými asistencemi a v posledních dvou zápasech se chytla i střelecky. Philadelphia i s velkým přispěním ryšavého sympaťáka, který po krásné individuální akci vstřelil druhou branku svého týmu, zvítězila v Torontu 4:2. Asistenci na Voráčkův gól si připsal další Čech v dresu Flyers Radko Gudas.

"Hráli jsme velmi dobrý hokej celých šedesát minut," konstatoval Voráček. "Toronto je jedním z nejlepších týmů v NHL a má plno mladých a rychlých hráčů. Ale dokázali jsme velmi dobře eliminovat jejich největší zbraně. Je to cenná výhra," prohlásil v pozápasovém rozhovoru dobře naladěný Voráček.

Podobně úspěšní byli čeští hokejisté i v duelu St.Louis s Columbusem. Skóre zápasu otevřel Vladimír Sobotka, který zareagoval nejrychleji na puk, který trochu překvapivě vypadl z výstroje finského gólmana Columbusu Joonase Korpisala, jenž nahradil stabilní jedničku Rusa Bobrovského pro tento duel. Jasné vítězství domácích podtrhl ve třetí části zkušený Kyle Brodziak, po přihrávce Dmitrije Jaškina, který asistoval už při druhém gólu Scottieho Upshalla.

Michal Kempný sice zaznamenal v utkání s Coloradem dva body, což je víc než v dosavadním průběho nového ročníku NHL, odvrátit třetí porážku v řadě se mu však nepodařilo. Zejména mladíci Nathan MacKinnon a Mikko Rantanen se výrazně zasloužili o šestou výhru Lavin a po nepovedeném loňském roce tak stále zažívaji velmi solidní start do sezóny nové.

Nejslabší útok soutěže se chytil na gólmanovi Ondřeji Pavelcovi, respektive obraně New Yorku Rangers, která špatně bránila předbrankový prostor. Montreal, který dal v předchozích deseti utkáních jen osmnáct branek, zvítězil 5:4 a svůj průměr překročil už úvodní třetině. Tu kanadský klub ovládl poměrem 3:0 a soupeře v ní přestřílel 19:2.

Rangers v závěrečné části sice vyrovnali na 4:4, ale domácí vzápětí opět udeřili z dorážky a Phillip Danault svým druhým gólem v zápase rozhodl. "Byli jsme hladoví po úspěchu a odrazy hrály s námi. Ale dřeli jsme, abychom se k nim dostali," vysvětlil Danault, který v utkání posbíral čtyři body. Pavelec kryl celkem 38 střel a na gólech nenesl vinu.

V Buffalu byl vidět odchovanec slávistického hokeje Tomáš Hertl. Třiadvacetiletý útočník ve službách San Jose necelé čtyři minuty před koncem přiťukl zadovkou u hrazení puk Couturemu, jenž z úhlu prostřelil domácího brankáře Robina Lehnera. Osmadvacetiletý Kanaďan potvrdil pozici jednoho z nejlepších kanonýrů úvodu sezóny a osmým gólem zajistil San Jose výhru. Hertl si připsal čtvrtou asistenci v ročníku.

Arizona nadále zůstává beznadějně posledním týmem celé soutěže. Dobře rozehraný duel na ledě New Jersey nedokázali svěřenci kouče Rika Toccheta dovézt do vítězného konce a stále tak zůstávají s pouhým jedním bodem na samém dně tabulky. Domácí mohou za zvládnutý závěr zápasu poděkovat hlavně hvězdnému Tayloru Hallovi, který v třetí třetině jednu branku vstřelil a na jednu asistoval.

Reklama