Hlavní obsah

NHL poznává nový brankářský zákrok? Ruský gólman představuje „gumovou rukavicí"

Tampa Bay

Útočníci v NHL poznávají novou noční můru. Zatímco dříve stačilo na konci blafáku už jen překonat beton ležící na ledě, teď je tady nová hrozba. Ruka s lapačkou nepřirozeně zakroucená přes brankářova záda. Tímto novým zákrokem, kterému se začalo přezdívat „rubber glove“, neboli gumová rukavice, oslňuje hokejový svět gólman Tampy Bay Andrej Vasilevskij.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Andrej Vasilevskij, gólman Tampy Bay v NHL.

Článek

Zatímco při prvním výskytu této finty proti střele Anžeho Kopitara z Los Angeles se ještě většina fanoušků mohla domnívat, že 23letý Rus tento zákrok vytáhl spíše omylem.

Po další „gumové rukavici" o dva týdny později proti nájezdu montrealského Charlese Hudona už je jasno. Vasilevskij zavedl v NHL nový brankářský zákrok.

Výkony ruského brankáře jsou jedním z hlavních důvodů, proč se Tampě v této sezóně velice daří. Za 62 zápasů už Blesky nastřádaly 87 bodů a patří jim první místo ve Východní konferenci. Vasilevskij zasáhl do 51 střetnutí a s úspěšností 92,7 % zlikvidovaných střel patří ke špičce NHL. A navíc baví diváky povedenými zákroky.

Reklama