Hlavní obsah

Pešán v roli kouče New Yorku Rangers? V zámoří přemýšlejí o českém stratégovi

Ambiciózní New York Rangers mají za sebou v hokejové NHL bídnou sezónu, v níž poprvé po osmi letech budou chybět v play off. Po pěti letech také skončil na jejich lavičce kouč Alain Vigneault a prvním úkolem pro vedení tak bude přivést jeho nástupce, který se pustí do budování nového mužstva. V zámoří se překvapivě skloňuje také jméno českého trenéra.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Filip Pešán. Zamíří do NHL?

Článek

Na post hlavního kouče NHL to z českých stratégů dotáhl jen Ivan Hlinka (Pittsburgh) ověnčený olympijským triumfem v Naganu a vlastní hráčskou kariérou v nejlepší lize světa. Nyní se v souvislosti s Rangers mluví o progresivním Filipu Pešánovi.

Pešána mezi možnými kandidáty uvádí zámořský komentátor Adam Herman, podle něhož patří mezi hlavní požadavky na nového šéfa střídačky Rangers hlavně schopnost získat si v kabině respekt, dobře komunikovat s mladými hráči a prosazovat moderní pojetí hokeje.

Těžko říct, zda v zámoří reflektují fakt, že Pešán prodloužil svoje angažmá v Liberci, kde zastává rovněž funkci sportovního manažera a metodika mládeže, ale Herman jej zařadil do skupiny možných adeptů s názvem „Divoká karta".

„Rangers si budují vztah s Pešánem a v létě 2017 ho pozvali na letní kemp nadějí," píše Herman a připomíná trenérovo úspěšné angažmá v Liberci a také vítězství ve čtvrtfinále MS s týmem do 20 let nad silným Finskem. „Během turnaje měla česká reprezentace dobrou strukturu a předváděla zábavný kreativní hokej," pokračuje.

Zároveň připomíná možná úskalí působení Pešána v New Yorku. „Ta jsou evidentní. S koučováním v Severní Americe má nulové zkušenosti. V NHL mají kluziště menší rozměry než v Evropě, takže koncept, který mu funguje v Evropě, nutně nemusí uspět na menší hrací ploše. Ale příchod evropského kouče ze zcela jiné hokejové školy může také přinést spoustu nových idejí," dodává komentátor.

Další skupinu možných kandidátů, o nichž spekuluje, tvoří jména z řad stávajících a bývalých koučů NHL (Bill Peters, Dallas Eakins, Todd Nelson) a trenérů z juniorských zámořských soutěží.

Reklama