Hlavní obsah

Novotný už je lepším hráčem a užívá si pohodu v Buffalu

Český hokejista Jiří Novotný hraje druhým rokem v prvním týmu Bufala Sabres a veze se s ostatními spoluhráči na vítězné vlně. Buffalo zatím vyhrálo všech šest zápasů nového ročníku NHL a prozatím patří k největším překvapením sezóny. Značnou měrou se na tom podílejí i tři čeští hráči v týmu, kromě Novotného ještě Aleš Kotalík a obránce Jaroslav Špaček.

Článek

Zatímco Kotalík a Špaček už si své jméno v hokejovém světě vydobyli, Novotný teprve o místo na výsluní bojuje. Zatím se mu to ale daří, v šesti zápasech nasbíral pět kanadských bodů za dvě branky a tři asistence. Tím už překonal své maximum z loňské sezóny, kdy měl bilanci čtyři body ve čtrnácti zápasech. Naposledy bodoval v noci z úterý na středu, kdy vstřelil branku Philadelphii při debaklu 9:1.

Odchovanec Českých Budějovic byl draftován Buffalem už v roce 2001 a po jedné sezóně v seniorské extralize se v devatenácti vypravil do zámoří. Za tři roky v nižší AHL odehrál za farmářský tým Rochester Americans přes dvě stovky zápasů, než mu Buffalo dalo šanci v NHL. Loni odehrál včetně play-off osmnáct zápasů. Letos už je 23letý útočník pevnou součástí týmu.

Začátky byly těžké

V minulosti mu trenéři vyčítali především špatnou práci při hře dozadu. "Lítal pořád dopředu, o to, co se děje vzadu, se moc nezajímal," směje se jeho spoluhráč Jason Pominville. V prvních dvou sezónách měl Novotný pokaždé ve statistice přes dvacet minusových bodů. "Teď už je to kompletní hráč. Dobře napadá, dohrává souboje. Má skvělou přihrávku a ví, že musí dávat hře více. Je vděčný, že je prvním týmu a tvrdě maká," dodal Pominville.

"Někteří kluci co přijdou z Evropy, odehrají pár zápasů a v pohodě si přizpůsobí. Mě to trvalo trochu déle, nevím proč," vysvětluje Novotný své začátky v zámoří. "Od začátku bylo pro mne všechno nové. Fyzická hra, jazyk - občas jsem třeba na tréninku pořádně nerozuměl. Ale to všechno už je pryč. Loni jsem hrál o dost lépe, a letos jsem se probojoval do prvního týmu," prohlásil nadšeně třiadvacetiletý útočník pro deník Buffalo News.

Kotalík si parťáka pochvaluje

"Myslím, že odvádí dobrou práci a bude ještě lepší," citoval list i trenéra Sabres Lindy Ruffa. Novotný před sezónou bojoval o místo s dalšími čtyřmi útočníky, nakonec dostal přednost pro svoji schopnost hrát v centru i na křídle. Ruff jej zařadil na pravé křídlo útoku s Chrisem Drurym a krajanem Alešem Kotalíkem.

Právě s Kotalíkem si Novotný v Buffalu nejvíce užívá. Oba pocházejí z jižních Čech, spolu hráli i za České Budějovice, a teď jsou opět pohromadě. Mezi přátele patří i jejich rodiče. "Je ohromně šikovný. Má dobrý cit pro hru a dobře pokrývá puk. Jednou z něj může být další Danny Briere nebo Chris Drury," sklání Kotalík parťákovi komplimenty.

Reklama

Související témata: