Hlavní obsah

Chicago se po pěti letech těší na souboj s Montrealem

CHICAGO

Ve středečním programu zámořské NHL se téměř po pěti letech znovu utkají Chicago Blackhawks s Montrealem Canadiens a hráči i fanoušci na duel s příchutí dávné hokejové historie napjatě čekají. Zápas dvou klubů ze zakládající šestice NHL, takzvané Original Six, se na ledě Blackhawks i kvůli hernímu systému ligy a jednoroční výluce hrál naposledy na konci února 2002, kdy hostující kanadský tým zvítězil těsně 3:2.

Článek

Podobně jako u většiny jiných sportů i lední hokej má svůj dlouholetý klubový symbol, jímž jsou právě montrealští Canadiens. A návštěvy držitele 23 Stanleyových pohárů v hale United Center po tak dlouhé době se Blackhawks nemohou dočkat.

"Na středu se hrozně těším. Pokaždé, když hrajete s týmem z Original Six, je v tom něco zvláštního, něco navíc. Bude to zkrátka velká noc a velká událost," řekl před nadcházejícím duelem Denis Savard, jeden z asistentů hlavního trenéra Chicaga Trenta Yawneyho.

Savard dobře ví, o čem mluví, neboť v Montrealu vyrůstal a kromě krátkého intermezza v Tampě zasvětil svůj hokejový život právě Chicagu a Montrealu. "Canadiens jsou nejvýznamnější věcí, která v Montrealu je, a místní lidé jsou s klubem spojení jako v manželství. Já měl tu příležitost zahrát si za dva týmy z původní šestice a jsem za to opravdu rád," dodal Savard v deníku Chicago Tribune.

Rivalitu okusí i Češi

Savarda, jenž hrál v juniorském týmu Montrealu, si v roce 1980 ve vstupním draftu vybralo Chicago jako třetího v pořadí. Stal se tak nejvýše draftovaným hráčem Blackhawks, jejichž barvy hájil následujících deset sezon. Poté přišla výměna do Montrealu za Chrise Cheliose, pro změnu rodáka z Chicaga.

Tři ročníky s Canadiens završil Savard ziskem Stanleyova poháru. Přes Tampu Bay se pak v roce 1995 zase vrátil do Chicaga, kde svou bohatou hráčskou kariéru o dva roky později uzavřel, ale dodnes u Blackhawks působí jako člen trenérského štábu.

V dlouhé základní části NHL není tolik utkání, která by byla něčím zvlášť výjimečná, ale zápas mezi Chicagem a Montrealem bude právě jedním z nich. Atmosféru 550. vzájemného duelu dlouholetých rivalů by měli ochutnat také čeští hokejisté Martin Havlát s Radimem Vrbatou v dresu Blackhawks a Radek Bonk s Tomášem Plekancem v barvách Canadiens.

Reklama

Související témata: