Hlavní obsah

Oceláři vyrazili do práce. Čeká je nejstarší hokejový turnaj na světě

Praha

Hokejové Tipsport extralize vládnou, za pár hodin odstartují svoji premiéru na prestižním turnaji Spengler Cup, který se hraje v Davosu. Třinečtí Oceláři se představí na 92. ročníku nejstaršího hokejového měření sil na světě. První zápasy jsou na programu ve středu, finále se hraje na Silvestra.

Foto: David Taneček, ČTK

Bude mít Třinec v Davosu důvod k radosti?

Článek

„Nebude to výlet, jedeme do práce. Turnaj vnímáme prestižně, ale nikdo nám snad neurve hlavu, pokud bychom neuspěli. Prakticky jeden zápas bude rozhodovat o tom, jestli to bude úspěch nebo ne. Cestujeme tam s tím, že chceme vyhrát," řekl pro klubový web kapitán Lukáš Krajíček.

Pod alpskými velikány rozehraje Třinec turnaj s Magnitogorskem, který vede český trenér Josef Jandač. Utkání začíná ve středu od 15:10. Poté Oceláři změří síly ve skupině s KalPou Kuopio. Zde záleží termín utkání na výsledku úvodního duelu.

Rozpis Spengler Cupu.

Hlavním koučem Třince se pro švýcarský turnaj stal Marek Zadina, který dočasně nahradil Václava Varaďu, jenž vede reprezentaci do dvaceti let na světovém šampionátu ve Vancouveru. Zatímco Varaďa bude na dvacítkách dohlížet ze střídačky i na Zadinova syna Filipa, jednu z největších hvězd juniorského týmu, Zadina starší bude synovy výkony sledovat jen na dálku ze Spengler Cupu.

„Bude to (Spengler Cup - pozn. aut.) super turnaj se skvělou atmosférou a s obrovskou tradicí. Čekají nás střetnutí se špičkovými evropskými mužstvy. Rozhodně tam nejedeme na zimní dovolenou, popereme se o co nejlepší výsledek. Proti Magnitogorsku jsme už v Davosu hráli během letošní olympijské pauzy, ale teď to bude úplně jiný a daleko silnější tým," je přesvědčený Zadina.

Spengler Cup
Skupina Cattini
Davos, Kanada, Norimberk
Skupina Torriani
Oceláři Třinec, Metallurg Magnitogorsk, Kalpa KuoPio

Oceláři odletěli v úterý v poledne směr Curych, odtud je čekala cesta autobusem do Davosu. Vítězové obou skupin postoupí přímo do semifinále, ostatní mužstva čeká čtvrtfinále. Finále se hraje 31. prosince.

Začátky Spengler Cupu se datují k roku 1923, kdy turnaj založil lékař a hokejový nadšenec Carl Spengler. Nejvíce titulů z těchto klání má Kanada a Davos, obě mužstva dosáhla na patnáct prvenství.

Z českých celků slavili sedmkrát hráči LTC Praha, pětkrát Dukla Jihlava. Poslední československá radost se datuje k roku 1982, kdy vyhráli hokejisté Jihlavy. Poslední tři ročníky patřily týmu Kanady.

Postoupí Oceláři do finále Spengler Cupu?
Ano
58,6 %
Ne
41,4 %
Celkem hlasovalo 1518 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko