Hlavní obsah

Kanada pláče a vstřebává šok: Je to brutální! Volá se po vyšetřování výrobce hokejky

Vancouver/Praha

Ponižující pohromu prožívá hokejová Kanada, jejíž hráči do 20 let v rolích obhájců titulu skončili na domácím mistrovství světa už ve čtvrtfinále. Před branami bojů o medaile je vyřadili ve vyprodané Rogers Areně Finové, kteří i s notnou dávkou štěstí dokonali v prodloužení obrat. V zámoří začali ihned rozebírat příčiny krachu.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Zleva zklamaný kanadský gólman Michael DiPietro, Jack Studnicka, Alexis Lafreniere a Joe Veleno.

Článek

Možnou pohromu prorocky předvídal už po drtivém vítězství Kanaďanů nad Dány 14:0 známý výstřední komentátor Don Cherry. Nelíbilo se mu, jak hráči domácího týmu podle něho nabubřele oslavovali góly proti největšímu outsiderovi turnaje, a varoval, že za zpupnost přijde trest.

„Hokejoví bohové vám vždy vše vrátí a vychutnají si vás. No tohle? Máme snad vyšší úroveň. Ubozí Dánové nedají ani gól a my předvádíme takové věci?“ zlobil se Cherry zejména po Frostově oslavě gólu. Málokdo si asi uměl představit, jak pravdivou věštbu komentátor vyřkl.

Přitom pro Kanaďany se nevyvíjelo čtvrtfinále špatně, ještě 47 sekund před koncem normální hrací doby vedli 1:0 a už se zdálo, že Finové se na odpověď nezmůžou. Jenže pak Aleksi Heponiemi po nahození zpoza brány srovnal.

V prodloužení pak kapitán javorového listu Maxime Comtois neproměnil trestné střílení. Zmar domácích dokonala rozhodující situace celého zápasu, když se Noahu Dobsonovi ve stoprocentní šanci před odkrytou bránou zlomila hokejka, a z protiútoku rozhodl o finském triumfu Toni Utunen.

„Ta zlomená hokejka nám zlomila srdce,“ hlásí twitterový účet kanadského týmu. „Tohle se musí vyšetřit. Kdo tu hokejku vyrobil? Odkud se na ni bralo dřevo?“ navázal zřejmě v nadsázce na sociální síti uživatel The Specialist.

Ale zámořští komentátoři si na nepřízeň osudu nestěžují. „Vítězství Finů je asi tím nejšťastnějším, jaké jsem za 30 let ve sportovní novinařině zažil, ale nelze říct, že by si Kanada zasloužila něco víc. Dáte-li za 60 minut jediný gól, pak nemáte nárok vůbec na nic,“ píše například redaktor serveru Sportsnet Mark Spector.

A připomíná, že neúspěšného kouče Huntera teď nečekají veselé chvíle: „Nikdo, kdo nosí javorový list a vypadne ve čtvrtfinále, nemůže snadno vyváznout. Ne v téhle zemi.“

„Prohrát tímhle způsobem je brutální. Že dostaneme takové dva góly, na to jen tak nezapomenu. Je to kruté pro nás i naši zemi. Samozřejmě jsme si přáli, abychom to nakonec byli my, kdo bude mít na krku zlaté medaile, jenže jsme selhali,“ smutnil jediný střelec domácích Ian Mitchell.

Zcela opačné pocity pochopitelně panují ve finském táboře. „Prožívám nádherné pocity. Dal jsem vůbec první gól v sezoně. Pro mě obrovsky cenný,“ jásal Utunen, jehož trochu kuriózně draftoval Vancouver stejně jako nešťastného brankáře DiPietra.

„Dali jsme šťastné góly, ale v prvních dvou třetinách jsme měli takovou smůlu, že jsme si to nakonec zasloužili,“ hlásil šťastný finský forvard Jesse Ylonen.

Kanada tak poprvé v historii světových šampionátů nebude na domácí půdě hrát o medaile. Vyřazení ve čtvrtfinále tak je pohromou i z komerčního hlediska. Místo kanadského boje o finále budou muset zámořští fanoušci vzít za vděk soubojem Finsko–Švýcarsko.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články