Hlavní obsah

Dojatý otec. Syn se postavil poprvé na brusle po tragédii, při níž zahynulo 16 lidí

Praha

V dubnu minulého roku zažil hokejový svět šok. Tragická havárie autobusu v Humboldtu, při které vyhaslo 16 lidských životů. Do tragického seznamu obětí pak patřilo hned 10 hráčů kanadského juniorského týmu Humboldt Broncos. Dalších 13 osob bylo zraněno. Mezi nimi byl také Layne Matechuk, který se před pár dny vrátil na led. Podívejte se na jeho první pokusy o návrat na led po devíti měsících.

Foto: SJHL

Layne Matechuk před rokem. Před pár dny se poprvé vrátil na led.

Článek

Obránce Matechuk utrpěl poranění mozku poté, co se autobus srazil s kamionem na křižovatce v Saskatchewanu.

První skluzy na bruslích zveřejnil hráčův otec Kevin. Jízda s oporou branky a pokusy o střelbu. „Nemohu být více hrdý. Neuvěřitelně inspirativní a motivující. Opravdový válečník," napsal táta k výkonu svého syna. V září rodina uvedla, že zdravotní stav osmnáctiletého hokejisty se každým dnem zlepšuje a snaží se také mluvit.

Smutným paradoxem zůstává, že ačkoliv má malé městečko jenom 6 000 obyvatel, není to první autobusová nehoda, která některý z týmů Broncos postihla. V roce 1984 zahynuli čtyři členové mužstva.

"Jsem v totálním šoku, je to neuvěřitelná tragédie. Naše organizace už nikdy nebude stejná," konstatoval po tragédii šokovaný prezident klubu Kevin Garinger.

Už v polovině září se vrátili na led Brayden Camrud a Derek Patter. Ti také zažili srážku autobusu s kamionem při cestě na zápas s Nipawin Hawks v rámci saskatchewanské juniorské ligy. A právě proti Nipawin Hawks si také poprvé zahráli.

V Kanadě se loučili s hokejisty, kteří tragicky zemřeli při autobusové nehoděVideo: Reuters

Znovu došlo na slzy a připomenutí ztrát mladých lidských životů. „Temnoty je mezi námi už méně, nikdy ale nezapomeneme na ty, kteří nás opustili," řekl v emotivním proslovu Garinger.

Vrátí se jednou k hokeji také Layne Matechuk?

Reklama

Související témata: