Hlavní obsah

Nechutná událost na hokeji. Fanoušci rasisticky uráželi hráče, ten s brekem opustil stadion

Québec/Praha

K nechutným událostem došlo v utkání poloprofesionální hokejové soutěže LNAH v Québecu. Čtyřiadvacetiletého kanadského obránce týmu Marquis Jonquière Jonathana Diabyho, jeho rodiče, sestru i přítelkyni v zápase s Petroliers du Nord opakovaně rasisticky uráželi fanoušci. Vše dospělo tak daleko, že Diaby v slzách opustil ledovou plochu a duel nedohrál.

Foto: Sport.cz

Jonathan Diaby.

Článek

Podle rodáka z Blainvillu z kanadské provincie Qúebec fanoušci pokřikovali na členy jeho rodiny, že jsou negři a paviáni. Ty samé urážky pak měly směřovat i přímo na něj.

Všechno odstartovala událost, kdy Diaby seděl na trestné lavici. K plexisklu přišel jeden z diváků a začal hráči ukazovat video, na němž byla opice.

„Musel jsem si obličej zakrýt dresem, protože se mi do očí draly slzy. Mé rodiče, sestru a přítelkyni pak začali urážet rasistickými pokřiky. Na tátu řvali, ať se vrátí do své rodné země, že tady pro něj není žádná práce. Sahali mu na jeho vlasy a dělali si z něj srandu. Sestra i přítelkyně měly strach," říkal Diaby pro CBC.

„Píše se rok 2019 a takové věci bychom už nikde neměli vidět. Bylo to nechutné," kroutil hlavou trenér Diabyho týmu Benoit Gratton.

Rozhodčí ani ochranka v hledišti nezasáhli

Diaby po urážkách zamířil do šatny, a ještě před skončením zápasu spolu s ostatními členy své rodiny stadion opustil. Rozhodčí se ho prý nesnažili ochránit, stejně jako ochranka nezasáhla v hledišti. „Nechtěli žádného z fanoušků vyhodit, když prý nikdo nikoho fyzicky nenapadl," podivoval se kanadský obránce.

Vedení soutěže následně přišlo s omluvou a uvedlo, že rasistické, sexistické ani homofobní komentáře jsou neakceptovatelné. Dotyčné fanoušky už šéfové ligy identifikovali a čeká je zákaz vstupu na utkání LNAH.

„Tohle ale není o hokeji. Nikdo by se neměl cítit ohrožený, když se jde podívat na syna, jak jde hrát hokej," zakončil Diaby.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec