Hlavní obsah

Čas běží. Jak dopadnou tři kluby u arbitráže?

Boj za své hráče nevzdali. Rozhodnutí o zúžení hokejové juniorské extraligy vyvolalo před pár týdny velké emoce. Hokejové kluby Vsetína, Přerova a Havířova v dubnu podaly své podněty k arbitráži ČSLH a vyčíslily ztráty vzniklé administrativním zásahem ČSLH na 10 milionů korun za jednu sezonu. Před pár dny proběhlo jednání v sídle Českého hokeje, kterého se zúčastnili členové arbitrážní komise, zástupci klubů a právní zástupce svazu.

Foto: Martin Pavlík

Na se budou chodit dívat fanoušci Vsetína, kde budou hrát jejich junioři?

Článek

Zástupci klubů Havířova, Přerova a Vsetína chtějí u arbitráže změnit rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, který v březnu snížil počet účastníků v juniorské extralize pro příští sezonu. Kluby, které nemají status akademie, byly vyřazeny.

„Čas běží, tudíž věřím, že to bude co nejdříve, toho jsou si vědomy všechny strany. Náš požadavek je stále stejný, žádáme o zrušení rozhodnutí VV ČSLH o vyloučení našich klubů z nejvyšší soutěže juniorů. Výsledek nechci předjímat, jsme všichni v klubech přesvědčení, že právo a pravda je na naší straně. Od začátku žádáme o jediné možné. K dosažení našich požadavků budeme chtít využít všechny dostupné obranné a ochranné mechanismy, které jsou k dispozici, včetně soudní cesty a podnětu u ÚOHS," vyjádřil se za Vsetín jednatel Daniel Tobola.

Naprostá lumpárna. Svaz ukázal, jak se dělají tunely, zlobí se otec jednoho z havířovských juniorůVideo: Sport.cz

Podobný postoj mají také v Přerově. „Jsme přesvědčení, že jsme arbitrážní komisi detailně vysvětlili náš postoj a důvody, proč žádáme vrácení našich juniorských týmů do nejvyšší soutěže a že komise tyto důvody pochopila. Proto věříme v pozitivní rozhodnutí," přidal svůj pohled Tomáš Pluháček.

Pohled Českého hokeje
„Jde o tři samostatná arbitrážní řízení, tedy každý klub separátně. Pro každé z těchto řízení je zřízen zvláštní pracovní senát, kterému předsedá profesor Baláž, a každá strana sporu má svého zástupce. V pátek minulý týden proběhlo slyšení, kde byly obě strany. Ty poté dostaly termíny, dokdy mohou zaslat ještě písmenné doplnění. Pokud už poté arbitrážní komise nepožádá o další vyjádření, tak by měla komise vynést rozhodnutí, a to zpravidla do 90 dnů od zahájení řízení,“ vyjádřil se v pátek Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého hokeje.

Hokejové kluby Vsetína, Přerova a Havířova v polovině dubna vyzvaly vedení svazu v čele s jeho prezidentem Tomášem Králem k rezignaci. Následně podaly stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pro porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a na to navazující žádost o nařízení předběžného opatření. Kluby se domáhají zrušení rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který je administrativní cestou vyřadil z nejvyšší soutěže juniorů pro nadcházející sezonu 2019/2020.

Jak by měly vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

„Prohlášení beru na vědomí. U těchto tří klubů mě nepřekvapuje, opakovaně totiž demonstrují neznalost stanov a základních řádů ČSLH. Úkolem ČSLH je hájit zájmy hokeje jako celku a výkonný výbor se řídí zájmy a rozhodnutím většiny, nikoli tří klubů. Prohlášením se zabývat nebudeme, protože všechny postupy a procedury pro podobné případy jsou podrobně popsány ve svazové legislativě. Doporučuji, aby si ji v těchto třech klubech nejdříve prostudovali," reagoval před měsícem prezident hokejového svazu Tomáš Král.

„Náš požadavek je stále stejný. Dle právních zástupců a zástupců klubů svaz nejednal dle pravidel ani koncepčně, jak již dlouhodobě medializuje, a proto jsme ČSLH nabídli smír. Požadujeme zařazení všech tří klubů do nejvyšší soutěže juniorů, v případě odmítnutí jsme připraveni využít všechny dostupné obranné a ochranné mechanismy, které jsou k dispozici, například i soudní cestu," dodal za havířovský klub Jaroslav Mrowiec.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko