Hlavní obsah

Vsetín, Přerov a Havířov u arbitráže neuspěly. Jejich vyřazení z nejvyšší juniorské soutěže platí

Praha

Nesouhlasili s rozhodnutím výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který v březnu zúžil nejvyšší juniorskou hokejovou soutěž a kluby bez statusu hokejové akademie z ní vyřadil. Navzdory tomu, že sportovní cestou si v ní pro příští sezonu zajistily účast... Zástupci dotčených klubů - Havířova, Vsetína a Přerova - se proto obrátili na arbitráž hokejového svazu s návrhem, kterým chtěli dosáhnout změny nařízení. Jenže neuspěli...

Foto: www.hc-vsetin.cz

Junioři Vsetína - ilustrační foto.

Článek

Pracovní senát Arbitrážní komise ČSLH v závěrečném rozhodčím nálezu zamítl návrh zmíněných klubů, aby bylo rozhodnutí výkonného výboru, kterým byla zřízena Juniorská liga Akademií, prohlášeno pro rozpor s interními a obecně závaznými právními předpisy neplatným a aby v nejvyšší juniorské soutěži i nadále nastupovalo čtyřiadvacet týmů.

Hokejový svaz letos na jaře ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, která bude tou nejvyšší a startovat v ní bude všech sedmnáct týmů s akademiemi a dále Olomouc a rakouský Salcburk. Extraliga juniorů, do této sezony nejvyšší soutěž, si svůj název ponechá. De facto se ale stane až druhou nejvyšší ligou. Účastnit se jí bude čtrnáct týmů včetně právě Vsetína, Havířova a Přerova.

Jak budou vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

Pracovní senát Arbitrážní komise ČSLH v nálezu uvedl, že rozhodnutí výkonného výboru bylo učiněno zcela v souladu se stanovami a dalšími řády ČSLH, neboť zřizování, organizace a řízení soutěží včetně podmínek účasti jsou v jeho pravomoci. Výkonný výbor ČSLH se prý při jeho přijetí řídil koncepcí hokejových akademií, která byla v minulosti opakovaně projednávána a schválena konferencemi ČSLH a která se dlouhodobě rozvíjí a doplňuje.

„Rozhodnutí proto nelze interpretovat jako nesystémové, netransparentní nebo nepředvídatelné. Jako nedůvodné, nedoložené, případně irelevantní shledal senát rovněž námitky, týkající údajného rozporu rozhodnutí se stanovami, formálních nedostatků zasedání výkonného výboru, rozporu s obecným zákazem retroaktivity, dobrými mravy nebo zásadou legitimního očekávání, stejně jako údajné podjatosti členů výkonného výboru ČSLH," uvedl hokejový svaz v tiskové zprávě.

Je to šílenost. Rozhodnutí hokejového svazu je nebezpečné, zní ze Vsetína, Havířova a Přerova.Video: Sport.cz

Pracovní senát, složený z předsedy Arbitrážní komise ČSLH a zástupců delegovaných každou ze stran, se sporem začal zabývat po svém ustavení v květnu letošního roku. Rozhodčí nález, k němuž dospěl, vycházel z písemných podání předložených jednotlivými subjekty, jejich doplňujících vyjádření a ústního jednání, které proběhlo v červnu.

Naprostá lumpárna. Svaz ukázal, jak se dělají tunely, zlobí se otec jednoho z havířovských juniorů.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: