Hlavní obsah

Gretzky dostal nabídku trénovat Kanadu! A začít by mohl proti českému mistrovi

Ottawa/Praha

Už je to deset let, kdy po čtyřech sezonách odstoupil z funkce kouče hokejistů Phoenixu. Nyní existuje reálná šance, že by jeden z nejlepších hokejistů všech dob Wayne Gretzky šel jako hlavní trenér znovu do akce. Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec v dějinách NHL totiž obdržel nabídku vést tým Kanady na prosincovém Spenglerově poháru ve švýcarském Davosu!

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky na snímku z loňského roku.

Článek

Gretzkého s návrhem oslovil generální manažer kanadského týmu Sean Burke. „Bylo milým překvapením, když mi Sean zavolal. Poděkoval jsem mu a nadchlo mě to. Tým Kanady je vždycky speciální a Spenglerův pohár je zase nejstarší turnaj, který známe. Beru to jako opravdu krásnou poctu," uvedl Gretzky pro The Athletic.

Dnes osmapadesátiletý Kanaďan, který s Edmontonem čtyřikrát vyhrál Stanleyův pohár a má ve své sbírce rovněž deset trofejí Arta Rosse pro vítěze kanadského bodování a devět Hart Trophy pro nejužitečnější hráče soutěže, se však ještě nerozhodl, jestli Burkeovi na nabídku kývne.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky v dobách, kdy vedl v NHL hokejisty Phoenixu Coyotes. Žádný jiný celek dosud netrénoval.

„Řekl jsem mu, že potřebuju nějaký čas, abych si to promyslel. Jediný problém je v tom, že se turnaj uskuteční během vánočního období. Proto je to náročné rozhodnutí," připouští Gretzky, že musí brát ohled na svou rodinu včetně dvou vnuků.

Právě tým Kanady bude na letošním Spenglerově poháru prvním soupeřem českého mistra z Třince (26. prosince) ve skupině Cattini. Třetím účastníkem základní skupiny je pak domácí Davos.

Gretzky působil u hokejového národního týmu Kanady jako generální manažer na zimních olympijských hrách v roce 2002 v Salt Lake City (výběr Javorového listu získal zlato) a o čtyři roky později v Turíně. Stejnou funkci zastával i v roce 2004 na Světovém poháru, který Kanada ovládla.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko