Hlavní obsah

Slibný začátek, smutný konec! Hradec srazil trojitý úder, ve finále Ligy mistrů padl

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Parádní tažení Ligou mistrů v podání hokejistů Mountfieldu HK sladkou tečkou neskončilo. V úterním finále podlehli doma obhájcům titulu z Frölundy 1:3. Hradečtí šli přitom brzy do vedení, jenže švédský sok třemi góly v závěru první třetiny během pouhých 172 sekund překlopil výsledek a v beznadějně vyprodané hale dokráčel k zisku trofeje. Tu získal už počtvrté za posledních pět let.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Frölundy oslavují gól, zprava Simon Hjalmarsson, Johan Sundström, Joel Lundqvist a Brandon Gormley.

Článek
Fotogalerie

Východočeši postrádali v sestavě nedávno příchozí borce, kteří podle pravidel soutěže nemohli nastoupit. Jen z tribuny tak sledovali finále obránci Eklund, Šidlík a útočníci Orsava se Žejdlem. Naopak po zranění poprvé naskočil do hry reprezentační bek Zámorský.

V elektrizující atmosféře se domácí rozjížděli pomaleji, do sedla je ovšem posadil faul Printze na Smoleňáka, který byl při snaze o dorážku zahákovaný. Přesilovka se Mountfieldu dlouho nedařila, 42 sekund před návratem zkušeného beka však Cibulskis krásně našel Koukala, jenž se uvolnil mezi kruhy a ranou na vyrážečku dostal napěchovanou arénu do varu.

Petra Koukala mrzela nemohoucnost v přesilovkách. Řekněte rozhodčímu, ať to zrušíVideo: Sport.cz

Hradečtí hráli obětavě, blokovali střely, dobře bránili. Jenže jejich vedoucí trefa v závěru sedmé minuty pětinásobného švédského šampiona nesrazila, stejně jako povedené choreo domácího kotle, na němž se vyobrazený hradecký lev chystá rozsápat indiána.

Také Frölunda totiž ukázala, jak silná je v početních výhodách. Ve své první přesilovce uzamkla českého soupeře v jeho obranném pásmu, Mazanec však zneškodnil nebezpečné střely Hjalmarssona i Sundströma. Hradečtí první oslabení přečkali, v 16. minutě ale Šalda obdržel dvouminutový trest za podrážení a Indiáni další příležitost už využili. Puk po přihrávce šťastně propadl až na zadní tyč k volnému Hjalmarssonovi a ten do poloprázdné klece neměl problémy skórovat.

Vyrovnávací zásah nalil Frölundě krev do žil a té stačilo pouhých 172 vteřin, aby odskočila do klíčového dvoubrankového trháku. Nejprve vypálil Grönlund a odražený puk zblízka vrátil do sítě z úhlu Friberg. Uběhla přesně minuta, když hosté podnikli rychlý výpad a Sundström přesnou ranou potřetí překonal Mazance. Švédové v závěru třetiny vládli a soupeře v ní přestříleli 13:5.

Přesilovky sehrály důležitou roli i v prostřední části. Právě v nich si domácí vypracovali největší šance. Nejprve Smoleňák servíroval kotouč Lvovi, poté se Mattssona pokoušel prostřelit sám. Jenže stav se neměnil, a to ani po jedovce hbitého Perreta.

V početní výhodě byla blízko gólu i Frölunda, Mazanec ale mužstvo podržel, když se za jeho záda marně snažil po závaru dotlačit puk Lasu. Ve výborném zápase hraném ve vysokém tempu a s nasazením měly šance oba týmy. S bombou Filipa Pavlíka i pokusem Cingela si poradil Mattsson, na druhé straně zase zatápěli Mazancovi hlavně talentovaný Fagemo s Fribergem.

Švédové chtěli zkraje závěrečné dvacetiminutovky definitivně rozhodnout, jenže skvělý Mazanec držel mužstvu naději na obrat, když kryl i nepříjemnou střelu Rosseliho-Olsena.

Frölunda náskok dobře bránila a do vyložených možností hradecký tým nepouštěla. S pohotovou střelou Cingela si Mattsson poradil a betonem vykopl také dělovku Jergla. Hradečtí se před vytrvale fandícím publikem srdnatě rvali až do úplného konce, v závěru to zkusili na ledě ještě v šesti, výsledek už ale nezkorigovali. Podobně jako sparťané před třemi lety tak finále s Frölundou prohráli a na vysněnou trofej nedosáhli. Přesto od fanoušků sklidili bouřlivé ovace a skandovaný potlesk.

Finále hokejové Ligy mistrů
Hradec Králové - Frölunda 1:3
Branky a nahrávky: 7. Koukal (F. Pavlík, Cibulskis) - 17. S. Hjalmarsson (J. Lundqvist, Lasch), 19. Friberg (Grönlund), 20. Sundström (Ekbom, Fagemo). Rozhodčí: Vikman, Kaukokari (oba Fin.) - Hofer (Něm.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 6890 (vyprodáno)
Hradec Králové: Mazanec - Gaspar, Nedomlel, Cibulskis, Čáp, Váchal, F. Pavlík, Zámorský, Šalda - Smoleňák, Cingel, M. Chalupa - Kevin Klíma, Lev, R. Pavlík - Jergl, Koukal, Perret - Dragoun, Kubík, Miškář. Trenéři: V. Růžička a T. Martinec.
Frölunda: Mattsson - Lennström, Stollery, Moverare, Ekbom, Grönlund, Gormley, Printz - Mustonen, J. Lundqvist, Friberg - Peterson, S. Hjalmarsson, Lasch - P. Carlsson, Sundström, Fagemo - Rosseli Olsen, Lasu, Rakhshani - Henriksson. Trenér: Rönnberg

Reklama

Související témata: