Hlavní obsah

Martincovi kvůli strachu z koronaviru zrušili v Koreji finále

Soul/Praha

Finále si sice letos nezahraje, ale přesto kouč Patrik Martinec získal s korejským týmem Anyang Halla už šestý titul v Asijské hokejové lize. Její vedení rozhodující sérii s ruským Sachalinem zrušilo kvůli epidemii koronaviru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Martinec (vlevo) ještě jako sportovní manažer Sparty a trenér Josef Jandač během utkání s Olomoucí.

Článek

„Rusové se sem báli letět," říká Martinec, který obdobnou situaci s titulem pro dva týmy zažil už před devíti lety. Tehdy však bylo na vině zemětřesení v Japonsku.

Život v Soulu, kde se před dvěma lety konala zimní olympiáda, se v posledních týdnech zpomalil. Zrušeno bylo i březnové mistrovství světa v rychlobruslení na krátké dráze.

„Každý den tu v deset a v pět hodin hlásí počty nakažených. Poslední číslo bylo 1261 nemocných. Nejvíc nakažených je v Tegu, což je asi 300 kilometrů od Soulu. A z těch zhruba devíti set lidí, je kolem sedmi set členů náboženské komunity, kde zrovna probíhala jakási slavnost," přibližuje Martinec.

Že něco není v pořádku je jasné každému návštěvníkovi Soulu. „95 procent lidí tady používá roušku. Z ohleduplnosti k ostatním ji nosím taky," tvrdí bývalý sparťan. „Vláda už uzavřela školy a školky, na ulicích je podstatně méně lidí. Ale restaurace fungují, i když korejské zvyklosti, kdy si tady všichni nabírají z jedné misky, se musely omezit."

Abnormální situace se dotkla také hokejového života. „Divákům u vstupu do haly měřili teplotu," říká Martinec. Poslední zápas semifinále Asijské ligy odehráli Korejci před prázdnými tribunami. „Následně bylo rozhodnuto, že zimák, kam chodilo hodně lidí na veřejné bruslení, bude taky uzavřen."

Žádné podobné scény jako v Itálii, kde panikařící lidé vykoupili obchody, však Martinec nezažil. „Když potřebuju roušku, tak jdu a koupím si ji. Pro mě je to pořád stejné, dodržuju normální hygienické návyky."

Před pár dny přiletěla do Soulu Martincova dcera Nikola, která zde studovala. Jenže její slavnostní promoce byla zrušena, vyzvedla si pouze diplom a teď společně s rodiči čeká na odlet domů.

„Vždycky jsem tu měl pocit absolutní bezpečnosti. Kriminalita je nulová. Ale teď, když vedle vás někdo zakašle, tak už je člověk trochu ostražitější..." připouští Martinec.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec