Hlavní obsah

Krásná žena vyfoukla mužům vysněný post. Hokej zažívá revoluci

Bern/Praha

Bývalo to výsostné území mužů, jenže časy se mění. Pozici generálního manažera jednoho z největších hokejových klubů Evropy obsadila žena. Švýcarskému SC Bern bude vládnout bývalá brankářka národního týmu Florence Schellingová, která bude zároveň i sportovní ředitelkou. Pohledná žena letos zastávala funkci trenérky dívčí reprezentace Švýcarska do 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Florence Schellingová na ZOH 2018.

Článek

Bern se pyšní mistrovskými tituly z dávné minulosti i ze současnosti a ve své aréně má nejvyšší diváckou návštěvnost na světě, s výjimkou NHL.

Ve Švýcarsku získal Bern prvenství i nyní tím, že jako první ustavil do nejvyšší exekutivní funkce v hokejovém klubu ženu. Vydal se tak podobnou cestou jako třeba pražská Sparta, kde obdobnou pozici zastává Barbora Snopková Haberová.

Pro Bern znamenala velké rozčarování nedávno předčasně ukončená sezona, v základní části figuroval na deváté pozici. Ambiciozní klub se tak rozhodl pro změnu, kterou odnesl i generální manažer Alex Chatelain. Nyní už za něj našel nástupce, lépe řečeno nástupkyni.

„Pro nás bylo důležité mít mladou, inteligentní a vizionářskou osobu. Bylo pro nás irelevantní, zda půjde o ženu či muže. Klíčová bylo, aby rozuměla hokeji. Nehrála (Schellingová) jen ženský hokej, ale i ten mužský, který také zná z pozice analytičky pro švýcarskou televizi," vysvětluje kroky vedení výkonný ředitel Marc Lüthi pro stránky IIHF.

„Pro mě šlo o velké překvapení, když mi volal Marc Lüthi. Už dříve jsme ale měli spolu pár diskuzí o možné spolupráci, které byly velmi pozitivní. Ihned jsem věděla, že tuhle výzvu chci přijmout. Mým cílem je odvést dobrou práci a vrátit Bern na absolutní vrchol," uvedla Schellingová.

Reklama

Související témata: