Hlavní obsah

V Bernu se chystá hokejový svátek, ale hala tomu neodpovídá

BERN

Hokejový svátek se chystá v Bernu pro tamní nejvěrnější fanoušky v Evropě. V neděli do švýcarské metropole dorazili New York Rangers, kteří v úterý v přípravném zápase změří síly s SC Bern a o den později se navíc v PostFinance-Areně odehraje unikátní bitva mezi Rangers a Magnitogorskem o Victoria Cup. Bernská hala ale takové události v současné době neodpovídá, protože prochází rekonstrukcí a připomíná především staveniště.

Foto: www.hockeyarenas.net

Post-Finance Arena v Bernu - ilustrační fotografie

Článek

Bern získal právo uspořádat jeden z vrcholů oslav letošního stého výročí založení Mezinárodní hokejové federace. Victoria Cup je prvním soubojem dvou hokejových světů o oficiální trofej a IIHF by z ní ráda udělala každoroční tradici.

Hala pojme bezmála sedmnáct tisíc příznivců, pro které se chystá dvoudenní hokejový svátek. Nejprve to bude vůbec první zápas švýcarského týmu proti zástupci NHL v historii, potom porovnání výkonnosti týmu prestižní zámořské soutěže a nově vzniklé KHL.

Jenže stadión se chystá na mistrovství světa v nadcházejícím roce a práce neprobíhají jen venku, ale prakticky i všude v jeho útrobách. "Z několika variant, o kterých jsme uvažovali, neměla žádná takový kredit jako SC Bern a jejich aréna," prohlásil přitom už v lednu po zveřejnění detailů k plánovanému programu ve švýcarské metropoli prezident IIHF René Fasel. "Je to jeden z nejlépe organizovaných klubů v Evropě a jeho fanoušci jsou možná nejlepší na světě. Zaslouží si pořádání Victoria Cupu za jejich věrnou podporu."

Rangers i s českými hokejisty Michalem Rozsívalem a Petrem Průchou přicestovali do Bernu v neděli ráno a odpoledne už absolvovali první trénink. Dnes jim kouč Tom Renney naordinoval další dvouhodinovou přípravu, kterou provázel hřmot sbíječek. Po víkendové pauze se vrátili stavební dělníci do práce.

Hluk oprav přehlušil i pokyny kouče

"Ten vnitřek je docela hezký a hlavně pro nás jako hokejisty je důležitý, jaký to je na ledě. Nijak to neřeším, že to mají obestavěný lešením," řekl v rozhovoru s českými novináři Průcha. Hluk doprovázející opravy v některých chvílích přehlušil i pokyny kouče Rangers. "Pracují na tom, to je jejich práce. Naše práce je trenéra poslouchat, takže se s tím musíme nějak vyrovnat."

Bez ohledu na komplikace si všichni chtějí zápasy v Bernu užít. "Bude to dobrý zápas. Pro některé naše hráče je to skvělá příležitost si zahrát proti týmu NHL," řekl útočník Bernu Christian Dubé, který se v letech 1996 až 1999 snažil prosadit do týmu Rangers a potom zamířil do Švýcarska. "Byl jsem tam před dlouhou dobou, ale je to pro mě zvláštní zápas. Zkusíme pro fanoušky udělat dobrou show," dodal k duelu, který v úterý od 18:00 načne celkem čtyřzápasové představení Rangers v Evropě, jež vyvrcholí v sobotu a v neděli startem NHL v pražské O2 Areně proti Tampě Bay.

Bern vládne nepřetržitě šest let žebříčku průměrné návštěvnosti v evropských soutěžích. Na ligová utkání místního SC chodí v průměru přes patnáct tisíc příznivců, kteří se v této sezoně dočkají hned několika ocenění. Klub se v září kvalifikoval v souboji s Norimberkem a Košicemi do hlavní soutěže nové vzniklé Ligy mistrů a zahraje si v základní skupině proti Blues Espoo a HV 71 z Jönköpingu. Navíc Bern spolu s Klotenem, který je součástí Curychu, uspořádá světový šampionát, jenž vyvrcholí právě v PostFinance-Areně.

Reklama

Související témata: