Hlavní obsah

Hokejový svaz dostane do roku 2013 od BPA 485 miliónů korun

PRAHA

Český svaz ledního hokeje (ČSLH) získal pro nejbližší roky jistotu finanční stability a zabezpečení. Úterní podpis obchodní a marketingové smlouvy se společností BPA Sport Marketing a.s., jež vstupuje v platnost a vyprší 30. června 2013, přinese do pokladny českého hokeje celkem 485 miliónů korun. Smlouvu uzavřeli v Praze předseda ČSLH Tomáš Král a ředitelka BPA Jana Obermajerová.

Článek

Předběžná dohoda o smlouvě s podstoupením marketingových práv byla avizována již před více než měsícem, dnes ji obě strany zpečetily. "Nejsem příznivcem velkých slov, ale dnešek považuji opravdu za hodně stěžejní. Abych byl totiž upřímný, tak bez peněz, které nám z této smlouvy plynou, si nedokážu fungování českého hokeje v nejbližším období vůbec představit," řekl na tiskové konferenci Král.

BPA se stal exkluzivním marketingovým partnerem; nesnadné zajišťování a shánění peněz tak odpadá dceřiné společnosti svazu Pro-Hockey, jež ho převedla na BPA. "Hokej je drahý. I když má tento produkt svou tradici, je velmi těžké ho prodávat," prohlásil Král.

Jednalo se s více subjekty

Ten v pozici nového šéfa českého hokeje dobře věděl již při svém zvolení na konci června, jaké má svaz potíže. Stabilizovat ekonomickou stránku si vytkl jako svůj hlavní cíl. "Bylo jasné, že nebude snadné se z té obtížné situace dostávat a že bychom s Pro-Hockey jen těžko sehnali tolik peněz jako specializované agentury. Do konce roku nám v tuto chvíli chybí 50 miliónů a tyhle peníze nám strašně pomůžou. Díky nim můžeme odmazat i dluhy, které tam máme až třeba z jara 2007," uvedl Král.

Připustil však zároveň, že jeho původní vize byla odlišná. "Mé první cesty vedly původně jinam a BPA nebyla jedinou společností, s níž jsme jednali. Ale nakonec z toho vítězně vyplynula i proto, že s hokejem již měla své zkušenosti," vysvětlil Král.

Původní smlouva měla znít na 440 miliónů do konce roku 2012, obě strany se však rozhodly ji prodloužit do konce hokejové sezóny o půl roku do konce června 2013 a navýšily ji o dalších 45 miliónů korun.

Poslední čtyři roky se svazu dařilo získat vždy okolo 80 miliónů ročně, celkově pak pracoval s rozpočtem 200 miliónů korun na rok. "Naším cílem je sestavit vyrovnaný roční rozpočet. Poslední roky to bylo 200 miliónů, ale vždy tam pak 20 miliónů chybělo. Nyní díky tomu, že máme k dispozici více než 20 miliónů ročně navíc, tak počítám, že rozpočet bude velmi podobný," vypočítal Král.

BPA bere smlouvu jako čest a výzvu zároveň. "Ale stejně tak i jako závazek vůči svazu. Věříme, že nové vedení má chuť do práce a bude chtít navázat na ty nejlepší výsledky, které hokej jakožto nejúspěšnější kolektivní sport v České republice měl," prohlásila Obermajerová.

Pro-Hockey funguje dál

Společnost Pro-Hockey bude i nadále pokračovat ve své činnosti, i když v omezené míře. "Společnost Pro-Hockey existuje především z daňových důvodů, proto bude fungovat dál, ale dojde k jejímu zúžení, neboť objem původní činnosti bude přibližně 60 procent," nastínil generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Pro-Hockey totiž nejen sháněla peníze hlavně na velké akce na reprezentační úrovni, ale kromě toho je i produkčně zajišťovala, v čemž bude i nadále pokračovat. "Produkt, který obchodujeme, je vlastně vše kromě mistrovství světa, olympijských her a Světového poháru. V letošní sezóně tak musíme zajistit doma a venku celkem 36 akcí," přiblížil Urban.

První společnou vrcholnou akcí obou partnerů bude 4. listopadu utkání proti Slovensku v pražské O2 Areně u příležitosti oslav 100 let českého hokeje. Král věří, že český hokej bude opět dělat kroky směrem vpřed. "Myslím, že poslední roky se prezentace hokeje hodně zanedbala. Třeba ve srovnání s fotbalem je to hodně vidět. Věřím však, že se to povede napravit a hokej bude v nějaké podobě vidět každý den," přál si Král.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články