Hlavní obsah

Hašek navrhl svazu, jak vylepšit hokejovou Síň slávy

PRAHA

Bývalý slavný brankář Dominik Hašek by rád dosáhl toho, aby přijímání nových členů do Síně slávy českého hokeje mělo jasně daná pravidla a podmínky. Současně touží po vyjasnění situace, co vlastně si pod pojmem Síň slávy Český svaz ledního hokeje (ČSLH) představuje. Za tímto účelem se proto chce podílet na vývoji celého projektu a svou vizi nabídl v otevřeném dopisu členům výkonného výboru ČSLH.

Článek

Hašek se netajil tím, že se mu nezamlouval výběr prvních 41 členů Síně slávy v rámci oslavy 100 let českého hokeje, která proběhla 5. listopadu. Důvodem bylo především to, že podle něho neměl výběr žádná pevně daná pravidla. Slavný gólman se proto podivoval nad tím, proč byl oceněn on sám, Ivan Hlinka či Karel Gut a zároveň ve výběru chyběla velká jména minulosti jako Jaroslav Holík, Jaroslav Pouzar nebo Jiří Králík.

V pondělním dopise adresovaném ČSLH proto Hašek vyjadřuje své přesvědčení, že tato záležitost by měla být od samého počátku věcí veřejnou. "Jen tak může být konečný výsledek úspěšný," uvedl Hašek. K tomu, aby celý projekt nabyl vážnosti a důstojnosti, proto připravil některé kroky, které jsou podle něho k úspěšnému výsledku zapotřebí.

Nejprve chce zhodnotit původní akce přijetí 41 členů do Síně slávy, vysvětlit tuto záležitost a připravit systém, jak na tento první akt navázat. "Podle mého osobního názoru byla tato akce připravena nepříliš vhodně a neprofesionálně, neodpovídala postavení hokeje v naší společnosti a budoucnosti Síně slávy spíše uškodila. Přesto však při kvalitním vysvětlení a správném dalším postupu může být tento historicky projekt úspěšný," věří Hašek.

Hašek chce vytvořit jasná pravidla

Jako zásadní krok vidí olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru návrh a vytvoření jasně daných pravidel, podle nichž by byli noví členové Síně slávy navrhováni a následně přijímáni. Třiačtyřicetiletý bývalý gólman chce, aby bylo přesně definováno, kdo a kdy může být za člena takové Síně slávy přijat, ať už z řad hráčů, trenérů, funkcionářů, rozhodčích, novinářů nebo dalších. "Na počátku předpokládám spolupráci s profesionálním historikem sportu - vždyť hokejovou Síň slávy otevíráme po 100 letech trvání našeho hokeje! Uvědomme si, že v tomto období na našem území existovalo několik různých států a hráli zde i trénovali lidé více národností," zdůraznil Hašek.

Rád by proto nechal vytvořit dvě pracovní skupiny; jedna s méně členy by kandidáty podle určitého klíče navrhovala, početnější druhá by pak schvalovala jejich konečné přijetí.

Důležité podle něho je také to, co bude pojmem Síň slávy českého hokeje míněno. "Tedy jestli půjde jen o virtuální společenství vybraných lidí bez fyzického zázemí, tedy bez možnosti přístupu veřejnosti do jakéhosi muzea. Či to má být opravdová síň, ale ne běžně přístupná nebo případně přístupná pouze pro vybrané. Já osobně se jednoznačně přikláním ke zřízení skutečné a veřejně přístupné síně slávy," uvedl Hašek.

Hašek by rád vytvořil skupinu lidí širokého spektra

Rád by proto v případě souhlasu ČSLH vytvořil skupinu 10 až 15 lidí, kteří by měli zájem na projektu pracovat. V ní by pak měli mít zastoupení například pamětník, historik sportu, externí spolupracovník Hockey Hall of Fame v Torontu nebo bývalí hokejoví reprezentanti. Šestinásobný držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL by však skupinu doplnil také o ženu a zástupce nejmladší generace, aby získal názory skutečně co možná nejširšího spektra lidí se vztahem k hokeji.

Hašek také připomněl, že by chtěl projektu pomoci nejen svým jménem a zkušenostmi z několika návštěv Hockey Hall of Fame v Torontu i síní slávy jiných sportů v Kanadě a USA, ale také fyzicky, neboť v nejbližší období tří až pěti měsíců neplánuje žádné podstatné aktivity. Rád by se proto dané věci plně věnoval, navíc bez nároku na finanční odměnu.

Reklama