Hlavní obsah

Zatímco k Liberci s Třincem byl los Ligy mistrů shovívavý, Sparta takové štěstí neměla

Zug/Praha

Z trojice českých zástupců v nadcházející sezoně hokejové Ligy mistrů dostala nejtěžšího soupeře pro první kolo play off Sparta, která se narozdíl od Liberce a Třince nacházela až v druhém koši. Pražanům los ve švýcarském Zugu určil za protivníka finský tým Lukko Rauma, Bílí Tygři vyzvou polské Tychy a Oceláře čeká vítěz běloruské nejvyšší soutěže Junosť Minsk. První zápasy jsou na programu 6.-7. října, odvety o týden později. Dál postoupí celky s lepším skóre z obou zápasů. Zatímco Sparta by měla začínat doma, Liberec s Třincem venku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty narazí v 1. kole play off Ligy mistrů na finský celek Lukko Rauma.

Článek

Z celkového počtu 32 účastníků, kteří byli rozděleni do dvou košů na základě jejich výsledků v domácích soutěžích a umístění těchto soutěží v žebříčku Ligy mistrů, byl hned jako první vytažen Liberec a Severočeši si rozhodně nemůžou stěžovat. Přes polské Tychy, které ve své domácí soutěži stejně jako Bílí Tygři vyhráli v uplynulé sezoně základní část, než byla soutěž kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončena, by měli postoupit dál.

Za Tychy hraje posledních pět sezon i český obránce Michael Kolarz. Třiatřicetiletý rodák z Havířova dříve krátce nastupoval i v české extralize za České Budějovice a Hradec Králové.

Třinec má Junosti Minsk co vracet. Oba týmy na sebe narazily v základní skupině minulé sezony; v běloruské metropoli Oceláři prohráli 0:2, doma pak sice zvítězili jednoznačně 7:2, jenže ze skupiny do vyřazovacích bojů svěřenci trenéra Václava Varadi projít nedokázali, když druhé postupové místo obsadil právě minský celek.

Z českého trojlístku má suverénně nejtěžšího protivníka pražská Sparta, kterou čeká Lukko Rauma. Za finský celek v minulé sezoně nastupovali i čeští obránci Lukáš Klok s Davidem Němečkem, smlouvu pro nadcházející ročník ale nemají. Do klubu ze země úřadujících mistrů světa naopak před nedávnem zamířil z Mladé Boleslavi slovenský reprezentační útočník Pavol Skalický.

„Čeká nás typický finský hokej o bruslení a důrazu. Už jsme v minulosti hráli s Kärpätem i KalPou, takže s Finy máme bohaté zkušenosti. Budou to zápasy ve vysokém tempu a o pohybu, ale věřím, že budeme mít formu a postoupíme," říká zkušený útočník Lukáš Pech.

Největším úspěchem Sparty je finálová účast v roce 2017, maximem Liberce a Třince je pak semifinále z roku 2018.

Liga mistrů měla původně začít 3. září, jenže kvůli pandemii koronaviru byl její začátek odložen až na 6. října a rovnou se navíc začne hrát play off. Šampion by měl být znám po odehrání 61 zápasů 9. února 2021, na kdy je naplánovaný jediný finálový souboj. Švédská Frölunda útočí na třetí triumf v řadě.

Kromě prvního kola los určil i pavouk celé soutěže. Liberec v případě postupu narazí na lepší z dvojice Kärpät Oulu (Fin.) - Aalborg (Dán.), Třinec na vítěze Salcburk (Rak./EBEL) - Tappara Tampere (Fin.) a Sparta na lepšího ze souboje EHC Mnichov (Něm.) - Ilves Tampere (Fin.). Bílí Tygři můžou ve čtvrtfinále teoreticky vyzvat Oceláře, Sparta by pak s vítězem tohoto duelu mohla hrát v semifinále soutěže.

Los 1. kola hokejové Ligy mistrů:
Liberec - Tychy (Pol.)
Lukko Rauma (Fin.) - Sparta Praha
Třinec - Junosť Minsk (Běl.)
Lulea (Švéd.) - Eisbären Berlín (Něm.)
Curych (Švýc.) - SönderjyskE (Dán./vítěz Kont. poháru)
Salcburk (Rak./EBEL) - Tappara Tampere (Fin.)
Bolzano (It.) - Biel (Švýc.)
Färjestad (Švéd.) - Cardiff (Wal.)
Straubing (Něm.) - Servette Ženeva (Švýc.)
Kärpät Oulu (Fin.) - Aalborg (Dán.)
Mannheim (Něm.) - Grenoble (Fr.)
Zug (Švýc.) - Skelleftea (Švéd.)
EHC Mnichov (Něm.) - Ilves Tampere (Fin.)
Frölunda (Švéd.) - Něman Grodno (Běl.)
Davos (Švýc.) - Vídeň (Rak./EBEL)
Rögle (Švéd.) - Stavanger (Nor.)

Reklama

Související témata: