Hlavní obsah

Hokejisté Ruska zdolali po dokonalém obratu Finy v nájezdech

Hokejisté Ruska předvedli ve svém druhém vystoupení na LG Hockey Games ve Stockholmu dokonalý obrat a přestože prohrávali s Finskem už 0:4, dokázali zvítězit 5:4 po samostatných nájezdech. Sborná napravila nepodařenou druhou třetinu, v které nejdříve inkasovala třikrát během dvou minut a šesti sekund a pak prohrávala už 0:4, a udržela si naději na sedmý triumf na turnajích EHT za sebou.

Článek

Finové i přes zaváhání mají po výhře v Praze nad Českou republikou ve svých rukách útok na prvenství v turnaji, na který mohou zaútočit nedělním úspěchem proti Švédsku. Výběru kouče Jukky Jalonena se ale ještě více vzdálil případný triumf v evropské tour, když čtyři zápasy před koncem na druhém místě ztrácí na Rusko už osm bodů.

Mistři světa hráli v úvodní třetině dvě přesilové hry, přesto měli lepší možnosti k otevření skóre Finové. Tu největší promarnil v 18. minutě po předchozí kombinaci Hentunena s Pyäräläou Kapanen, který nedokázal usměrnit kotouč do odkryté branky. Vzápětí byli blízko vedení Rusové, ale Michnov trefil jen tyč.

V druhé třetině předvedli Finové brankovou smršť. Ve 23. minutě otevřel skóre v přesilovce Kapanen, za 67 sekund chytrou střelou z levého kruhu pro vhazování zvýšil Komarov a za dalších 59 sekund po zaváhání Rusů skóroval znovu Kapanen. Marnost sborné v této fázi hry dokumentoval ještě v 31. minutě Něprjajev, který tečoval do vlastní branky nahození Koivista z rohu.

Rusové na konci druhého dějství snížili, když gólman Lassila vyjel za branku zachytit nahození Pěrežogina, ale puk se neočekávaně odrazil před prázdnou klec k Rybinovi. To sborné pomohlo. Navíc v 47. minutě nejdříve využil přesilovku Něprjajev a za 24 snížil snížil na 3:4 Ščastlivyj. Finové promarnili několik možností pojistit výsledek a v narůstajícím tlaku Ruska vyrovnal 66 sekund před koncem běžné hrací doby Afanasenkov. Prodloužení nerozhodlo a v nájezdech se trefil ve třetí sérii až šestý exekutor Michnov.

Švédské hokejové hry:
Finsko - Rusko 4:5 po sam. nájezdech (0:0, 4:1, 0:3 - 0:0)
Branky a nahrávky: 23. N. Kapanen (Hentunen, Niinimaa), 24. Komarov (Hahl), 25. N. Kapanen, 31. Koivisto - 38. Rybin (Pěrežogin), 47. Něprjajev (Kvaša, Jemelin), 47. Ščastlivyj (Suglobov), 59. Afanasenkov, rozhodující sam. nájezd Michnov. Neproměněné nájezdy: Voutilainen, Pyörälä, N. Kapanen - Afanasenkov, Radulov. Rozhodčí: T. Andersson, Sjöberg - Takula, Ahlström (všichni Švéd.). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 6435.
Finsko: Lassila - Lehtonen, Niinimaa, Niskala, Seikola, Jokela, Jaakola, Malmivaara - Pyörälä, N. Kapanen, Hentunen - Voutilainen, Immonen, Laine - Koivisto, Santala, Haataja - Anttila, Hahl, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Jerjomenko - Guskov, Žitnik, Kuljaš, Višněvskij, I. Nikulin, Gončarov, Jemelin, Kondratěv - Suglobov, Ščastlivyj, Michnov - Radulov, Baďjukov, Saprykin - Pěrežogin, Taratuchin, Rybin - Kvaša, Něprjajev, Afanasenkov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: