Hlavní obsah

Švédský tisk chválí hokejisty za dvě stockholmské výhry

STOCKHOLM

Radost z vítězství nad českými hokejisty a optimismus před blížícím se mistrovstvím světa v neděli čiší z komentářů švédského tisku k sobotnímu zápasu Švédských her. Turnaj na domácí půdě je podle deníku Dagens Nyheter (DN) švédským úspěchem již po dvou zápasech. Švédové nejenže dvakrát vyhráli, ale Rusům a Čechům nastříleli celkem deset branek.

Článek

Výhře nad Čechy podle DN vydatně pomohla útočná řada Nordgren, Wallin, Berglund, která vstřelila tři góly. Sám Wallin se do listiny střelců zapsal dvakrát a byl vyhlášen nejlepším hráčem mužstva.

Podle deníku již druhá třetina začala napovídat tomu, jak zápas nakonec dopadne. Švédové chvílemi výrazně ovládali hru a dvakrát vedli o dva góly. Češi se ale nepoložili a dokázali snížit.

Stejně tak se naděje a nervozita střídaly v poslední části hry, kdy Češi osm minut před koncem znovu zkorigovali dvoubrankové vedení soupeře na 4:5. Švédové však nakonec zvítězili zaslouženě, uzavřel list.

Pochvala pro gólmana a trenéra

Deník Svenska Dagbladet chválí stabilní švédskou obranu i deset vstřelených branek ve dvou zápasech. Vítězství nad Českem však podle listu výrazně napomohl i brankář Stefan Liv, který "parádní přehlídku práce svých nohou" zahájil již po deseti sekundách hry při zákroku proti volnému Václavu Nedorostovi. Ve stabilním výkonu pak gólman Tre Kronor pokračoval po celý zbytek zápasu.

Deník Aftonbladet si všímá i významu posledních vítězství pro trenéra Bengta-Akeho Gustafssona. Ten sice pro Švédsko získal jak titul mistrů světa, tak i olympijské zlato, ale po sérii nedávných debaklů čelil nebývalé vlně kritiky, a dokonce i hlasům volajícím po jeho odvolání. "Nyní se však Bengt-Ake může znovu vzpřímit o pár centimetrů," tvrdí Aftonbladet.

Za trenéra se postavil i tím, že jej označil za druhého nejlepšího reprezentačního kouče ve švédské historii. Ať už se zápasy nyní vyvíjejí jakkoli, podle deníku bude tím, co se pro Gustafssona skutečně počítá, až olympijský turnaj v příštím roce ve Vancouveru.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko