Hlavní obsah

Hokejbalisté vybojovali na MS zlato, ve finále zdolali Indii v prodloužení

PLZEŇ/PRAHA

Zlatá medaile z 8. mistrovství světa v hokejbale zůstala v rukou domácích. Česká republika zdolala v sobotu v Plzni ve finále Indii 4:3 v prodloužení, vítězný gól vsítil ve 48. minutě kapitán mužstva Petr Novák. Podruhé za sebou tak svěřenci trenéra Leoše Raka zvládli prodloužení, když v semifinále vyhráli nad Slovenskem.

Foto: Zdeněk Vaiz

Jako by hokejbaloví mistři světa na pohár i přísahali...

Článek
Fotogalerie

Souboj o zlato, který slavnostním buly zahájila brankářská legenda Dominik Hašek, začal zostra. Po pěti minutách hry viděli diváci již dva góly. Nejprve se trefil z mezikruží Smiter Kaila po chytré přihrávce Kalkaty, ale o osmnáct sekund později český tým srovnal. Přesnou ranou za modrou čárou prostřelil indického gólmana Michal Dědič. Domácí si poté vytvořili několik dobrých šancí, ty však zůstaly nevyužity, a tak udeřili Indové. 11 sekund před koncem třetiny si připsal druhý gól v utkání Kaila, když jeho prudké střela zpoza modré čáry prošla až za Šindeláře.

Domácí mohli srovnat po dvou a půl minutách hry, ale střelu Kypeta obránci Indie na poslední chvíli zblokovali. Na druhé straně měl zvýšení na hokejce Sandha, když se řítil sám na Šindeláře, ten však jeho kličku vystihl a míček za svá záda nepustil. Vyrovnání se diváci dočkali ve 23. minutě, brankáře Hundala nadvakrát překonal Ondřej Kejř. Další příležitosti Bacovského, Lendla ani Tyburce ke gólu nevedly, a tak před třetí třetinou měly oba týmy ke zlatu stejně daleko.

Po přestávce vyzkoušel pozornost Hundala kapitán Novák, avšak jeho vyjetí zpoza branky si indický strážce svatyně pohlídal. Na přesnou střelu Václava Hodovníka z 24. minuty ale nestačil, třiatřicetiletý útočník si připsal premiérovou trefu na šampionátu. O dvě minuty později měl na hokejce další gól Tyburec, ale míček poslal nad plexisklo za gólmanem Indie. Velkou hrubku vyrobili domácí ve 42. minutě, když nechali samotného Sharny Kailu před brankou a ten pohodlně dopravil míček do sítě střelou mezi Šindelářovy betony.

V první minutě prodloužení mohl rozhodnout o zisku zlaté medaile Topolánek, ale zamířil jen do připraveného Hundala. Výbuch zlaté radosti zařídil ve 48. minutě symbolicky kapitán mužstva Petr Novák, jenž se trefil parádně pod víko indické branky, na ČEZ stadiónu tak propukla vlna eufórie.

Česká republika - Indie 4:3 po prodloužení (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Dědič (Oliverius), 23. Kejř (M. Výborný), 33. Hodovník (Oliverius), 48. Novák - 5. Sm. Kaila (Kalkat, Sh. Kaila), 15. Sm. Kaila (Chowsen), 42. Sh, Kaila (Kalkat, Brar). Diváci: 6328. Rozhodčí: Mintz (Kan.), Saraperra (Ita.). Vyloučení: 5:5.
Česká republika: Šindelář - Pospíšil, Švancar, Rejthar, Kadaně, Hodovník, M. Výborný, Příhoda, Dědič - Trčka, M. Sýkora, Tyburec, Topolánek, P. Novák, Bacovský, Kubeš, Kypet, Růžička, Kejř, Lendl, Oliverius. Trenér: L. Rak.
Indie: Hundal - Sohal, Chowsen, Esmail, Uppal, Somani, K. Brar, Mann, Kalkat, Sh. Kaila, Sm. Kaila, D. Brar, Dusanj, Sahota, Jhuti, Basi, R. Sandhu, Mohamed, Chohan, Mostaghim, S. Sandhu. Trenér: R. Singh.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články