Hlavní obsah

Do kempu před olympiádou pozvala Kanada 46 hokejistů

OTTAWA

Téměř padesátku hvězdných hráčů pozvalo vedení kanadské hokejové reprezentace do kempu před olympijskými hrami ve Vancouveru, které se uskuteční v únoru příštího roku. Soustředění týmu pořadající země se uskuteční 24. - 27. srpna v Calgary a mezi pozvanými je pět brankářů, šestnáct obránců, a pětadvacet útočníků. Pouze šest hráčů nemá zkušenosti z akcí seniorské reprezentace.

Článek

Brankářům vévodí Martin Brodeur z New Jersey, jenž má za sebou starty už na třech ZOH. Roberto Luongo z Vancouveru zase nechyběl na poslední olympiádě v Turíně. Dostalo se i na čerstvého vítěze Stanley Cupu Marc-Andre Fleuryho z Pittsburghu a pětici doplňují Steve Mason (Columbus) a Cam Ward (Carolina).

Ze šestnácti obránců olympiádu v minulosti zažili jen Bouwmeester, Boyle, Scott Niedermayer, Pronger a Robyn Regehr. Zbytek pozvaných jsou především mladší hráči: Phaneuf, Weber, a Mike Green oslavili teprve 23. narozeniny, Marc Staal je ještě o rok mladší. Dvojce loňského draftu Drew Doughtymu bude v prosinci teprve dvacet.

Na jedničku stejného draftu Stevena Stamkose se přitom nedostalo. "O jeho jméně jsme debatovali do poslední chvíle. Na podzim jej ještě budeme sledovat," řekl výkonný ředitel kanadské reprezentace Steve Yzerman. Stejně tak se do výčtu jmen nevešel ani talentovaný John Tavares, muž číslo jedna posledního draftu.

Jenže dostat se alespoň do širokého výběru Kanady je nesmírně těžké, vždyť země každý rok produkuje nové famózní hokejisty. Stačí se podívat jen na ta nejhvězdnější jména útočníků pro srpnový kemp: Sidney Crosby, Dany Heatley, Jarome Iginla, Rick Nash, Martin St. Louis, Joe Thornton, Vincent Lecavalier, Joe Sakic, nebo Ryan Smyth.

Zámořští novináři se pak pozastavují nad tím, proč ve výběru chybí útočníci Jason Spezza a Marc Savard, obránce Sheldon Souray, či brankář Detroitu Chris Osgood. Yzerman ale připomíná, že na olympiádu se mohou dostat i hráči, kteří nebyli do kempu pozvaní a bude se jim dařit v části sezóny NHL před olympijským turnajem.

Hokejisté pozvaní na kemp Kanady před ZOH 2010:
Brankáři:
Martin Brodeur (New Jersey), Roberto Luongo (Vancouver), Marc-André Fleury (Pittsburgh), Steve Mason (Columbus), Cam Ward (Carolina)
Obránci:
Jay Bouwmeester (Calgary), Dan Boyle (San Jose), Scott Niedermayer, François Beauchemin (oba Anaheim), Chris Pronger (Philadelphia), Robyn Regehr, Dion Phaneuf (oba Calgary), Marc Staal (NY Rangers), Shea Weber, Dan Hamhuis (oba Nashville), Brent Burns (Minnesota), Drew Doughty (Los Angeles), Stéphane Robidas (Dallas), Mike Green (Washington), Duncan Keith, Brent Seabrook (oba Chicago).
Útočníci:
Sidney Crosby, Jordan Staal (oba Pittsburgh), Shane Doan (Phoenix), Simon Gagné, Michael Richards, Jeff Carter (všichni Philadelphia), Dany Heatley (Ottawa), Jarome Iginla (Calgary), Rick Nash (Columbus), Joe Sakic, Ryan Smyth (oba Colorado), Martin St-Louis, Vincent Lecavalier (oba Tampa Bay), Eric Staal (Carolina), Joe Thornton, Patrick Marleau (oba San Jose), Ryan Getzlaf, Corey Perry (oba Anaheim), Milan Lucic (Boston), Andy McDonald (St. Louis), Brenden Morrow (Dallas), Derek Roy (Buffalo), Patrick Sharp, Jonathan Toews (oba Chicago), Dan Cleary (Detroit).

Reklama

Související témata: