Hlavní obsah

Zlatá hokejka má nového majitele, Jágra předčil Patrik Eliáš

KARLOVY VARY

Patrik Eliáš se stal novým držitelem Zlaté hokejky pro nejlepšího hokejistu České republiky za rok 2009. Útočník New Jersey Devils ovládl 41. ročník ankety a ukončil tak kralování Jaromíra Jágra, vítěze posledních čtyř ročníků. Eliáš získal v hlasování trenérů a novinářů celkem 428 bodů, druhý skončil právě devítinásobný vítěz Jágr s odstupem 71 bodů, třetí byl Jan Marek.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejista Patrik Eliáš s trofejí pro nejlepšího hráče České republiky v sezóně 2008/09

Článek
Fotogalerie

Patrik Eliáš vedl hlasování i po první polovině ankety, kdy měl na kontě 134 bodů, o jedenáct více než druhý Jan Marek. Jaromír Jágr byl tehdy až na páté příčce, nicméně získané hlasy ve druhé polovině ankety za výkony v Omsku a české reprezentaci jej vynesly až na druhé místo. Na neohroženou pozici Eliáše to však nestačilo. Zlatá hokejka si tak v roce 2009 připsala zcela nového držitele.

Vyhlášení Zlaté hokejky se tradičně odehrálo v Karlových Varech, ale ne v sále hotelu Thermal, nýbrž v Grandhotelu Pupp. Honosné prostředí však tentokrát mnoho hokejových hvězd nepřivítalo, protože většina hráčů z elitní desítky v anketě se v současnosti nachází mimo území České republiky.

Po několika vzkazech na dálku za jejich umístění v anketě se tak publiku v sále a divákům u televizních obrazovek jako první naživo ukázal až plzeňský navrátilec Martin Straka při vyhlášení pátého místa. Moderátoři slavnostního galevečera Iva Kubelková a Marek Vašut tak působili chvílemi dost rozpačitě. Díky tomu měl ale večer spád a v jeho závěru se dostalo i na ocenění nejlepších sledgehokejistů.

Kromě toho se diváci mohli bavit alespoň při uměleckých vystoupeních během večera. Své umění předvedla například operní pěvkyně Eva Urbanová a pořadatelé dali dohromady zajímavé spojení klasické s populární hudbou. Aneta Langerová tak vystoupila s houslistkou Gabrielou Demeterovou, Kamil Střihavka s violoncellistou Jiřím Bártou, nebo Jiří Korn s harfenistkou Kateřinou Englichovou.

V první polovině ankety Zlatá hokejka hlasují jen trenéři týmů O2 extraligy, reprezentace a výběru do 20 let plus zástupci médií spolupracujících s hokejovým svazem. Ve druhé polovině se pak přidají sportovní novináři. Hráčům se podle pořadí přičítají body od deseti za první místo až po jeden za desáté. Letos se do ankety zapojilo celkem 61 hlasujících, aspoň jeden hlas dostalo celkem 57 hokejistů.

Nejlépe umístěným defenzivním hráčem letošního ročníku se stal karlovarský gólman Lukáš Mensator na 11. místě, následován obráncem Tomášem Kaberlem z Toronta a kladenským brankářem Miroslavem Kopřivou. V porovnání s minulým ročníkem obhájili pozice v první desítce jen Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Jiří Hudler a Jaroslav Bednář.

Součástí programu Zlaté hokejky jsou tradičně i doprovodné akce. Už v pátek 21. srpna proběhl na hřišti Golf resort v Karlových Varech golfový turnaj, jehož výtěžek putoval na konto Nadačního fondu Ivana Hlinky. V sobotu od 11 hodin se pak uskutečnil v areálu Gejzír tenisový turnaj.

Zlatá hokejka 2009 - výsledky:
1. Patrik ELIÁŠ (New Jersey, NHL)428 bodů
2. Jaromír JÁGR (Omsk, KHL)357 bodů
3. Jan MAREK (Magnitogorsk, KHL)334 bodů
4. David KREJČÍ (Boston, NHL)323 bodů
5. Martin STRAKA (Plzeň)290 bodů
6. Martin HAVLÁT (Chicago, nyní Minnesota, NHL)281 bodů
7. Jaroslav BEDNÁŘ (Slavia Praha, nyní N. Novgorod, KHL)262 body
8. Jiří HUDLER (Detroit, NHL, nyní Dynamo Moskva, KHL)148 bodů
9. Petr ČAJÁNEK (Dynamo Moskva, nyní Petrohrad, KHL)128 bodů
10. Aleš HEMSKÝ (Edmonton, NHL)110 bodů
Nejlepší junior sezóny 2008/09: Jakub Sedláček (Zlín)
Nejlepší sledgehokejisté sezóny 2008/09:
Brankář: Michal Vápenka (Sparta Praha)
Nejproduktivnější hráč: Jiří Berger (Karlovy Vary)
Nejlepší hráč reprezentace: Zdeněk Hábl (Zlín)

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články