Hlavní obsah

Nástup jako ze zlého snu. Kouč u reprezentace začal koronavirem, má ho i jedenáct jeho svěřenců

Varšava

Zčistajasna se během léta více dostali do povědomí veřejnosti. Hokej u našich sousedů v Polsku nemá mnoho důvodů k jásotu, k lepším zítřkům měl pomoci slovenský kouč Róbert Kalaber, ale sotva přišel, vše kolem národního týmu paralyzoval koronavirus. Při varšavském soustředění se nakazil kouč a s ním i jeho jedenáct svěřenců.

Foto: Sport.cz

Róbert Kalaber

Článek

„Byli jsme velká skupina 47 osob včetně našeho řidiče. Hráči používali společné šatny a společně jedli. I přes dodržování všech pravidel jsme se infekci nevyhnuli," uvedl pro polská média Kalaber po přípravném táboře, který na konci července pozastavil hokejové dění.

Teprve 23. června nový kouč oficiálně nahradil Tomasze Valtonena. Předtím v letech 2017–1919 Slovák vedl národní tým Bulharska, ale působil už i na polské klubové scéně a samozřejmě také na Slovensku.

V Polsku jej nečekají ohromující podmínky. Chudé kluby, chudá liga. národní tým až na třetí úrovni mistrovství světa. Světlou výjimkou je neočekávaný postup do posledního kola olympijské kvalifikace pro Peking 2022. A právě to je stěžejní bod Kalaberova angažmá.

Jenže teď v Polsku řeší hokejový koronavirus v masovějším provedení. Panují obavy, aby se nákaza více nerozlezla i do mládežnických týmů.

„Těžko hledat viníka," říkal kouč v obavách, aby nenastal nějaký hon na čarodějnice. Sám má jen rýmu a necítí se špatně. „Musím ale odpočívat doma, takže mi chybí čerstvý vzduch," nastínil Kalaber, že s nákazou nepřišlo nic hrozivého. Alespoň co se týče zdravotního stavu.

Ostatně jako v dalších letních případech u sportovců, kde se nepovedlo nákazu uhlídat. Trenér zmínil případ českého mládežnického týmu, který hrál zápas v utkání se Švýcarskem a výsledkem je nákaza na obou stranách.

Zprvu ho nějaké drobné trable nezaskočily, hokejisté bojují s respiračními potížemi takřka po celý rok. „Hokej je kontaktní hra. Přípravy v klubu se obvykle účastní 30 lidí. Trénujeme třeba v osmi stupních Celsia, pak jdeme ven, kde je v létě přes 30 stupňů, řídíme auto s klimatizací, takže je velmi snadné nastydnout. I účast na výcvikovém táboře ve Varšavě byla rizikem, ale to je u hokejistů vždy," dodal trenér, pro něhož má být v novém působišti vrcholem na přelomu dubna a května 2021 mistrovství světa divize IB v Katovicích a v srpnu boj na Slovensku o účast na ZOH.

Reklama

Související témata: