Hlavní obsah

Konec! Mistr světa se loučí s hokejem

Helsinky/Praha

Bez přehánění patří mezi nejlepší finské hráče jednadvacátého století, kteří působili v evropských hokejových soutěžích. S reprezentací Suomi se stal mistrem světa, titul na klubové úrovni získal ve Finsku, Švédsku i v KHL. Další už ale nepřidá, Janne Pesonen se v osmatřiceti letech rozhodl ukončit aktivní kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Fin Janne Pesonen (vpravo) během zápasu s Českou republikou na MS 2011. Vlevo brankář Ondřej Pavelec, uprostřed obránce Karel Rachůnek.

Článek

Největšího úspěchu s národním týmem dosáhl Pesonen v roce 2011, kdy na šampionátu na Slovensku pomohl dvěma góly, včetně jednoho ve finále proti Švédům, k zisku zlaté medaile. Celkem startoval na MS pětkrát.

Úspěchy ale Pesonen sbíral i v klubech. S Kärpätem Oulu, kde působil i v uplynulé sezoně, vyhrál mezi lety 2004 a 2008 hned čtyřikrát finskou nejvyšší soutěž.

V roce 2010 získal s Kazaní Gagarinův pohár pro šampiony KHL a o osm let později triumfoval s Växjö i ve švédské lize. V sezoně 2007/08 nastoupil v NHL k 7 zápasům za Pittsburgh, v nejslavnější hokejové lize světa se ale bodově neprosadil.

Reklama

Související témata: