Hlavní obsah

Bykov zpátky do Ufy? Jsem pro KHL nežádoucí osobou, tvrdí slavný trenér

Jeho trenérská kariéra je stejně oslnivá jako když válel na ledě coby aktivní hokejový hráč. Vjačeslav Bykov dovedl ruskou reprezentaci dvakrát k titulům mistrů světa, s týmem Salavat Julajev Ufa v poslední sezóně vyhrál Kontinentální ligu (KHL). Přesto je podle svých slov v ruském hokeji nežádoucí osobou. Údajně za to mohou jeho neshody s vedením KHL.

Foto: www.khl.ru

Ruský trenér Vjačeslav Bykov

Článek

Ve čtvrtek se v KHL uvolnila hned dvě trenérská místa, když byli odvoláni trenéři Bengt-Ake Gustafsson z Atlantu Mytišči a Sergej Michaljov z Ufy, kde předchozí dva ročníky úspěšně působil právě Bykov. Varianta o jeho návratu se tak přímo nabízela. "Žádnou nabídku jsem nedostal. A domnívám se, že to tak i zůstane," prohlásil ale Vjačeslav Bykov v rozhovoru pro list Sovětskij sport.

Vzápětí své šokující prohlášení doplňuje: "Shrnul jsem si události z doby, kdy jsme ještě společně s Igorem Zacharkinem pracovali v Rusku a došel jsem k závěru, že já ani můj kolega už nikdy žádnou nabídku z KHL nedostaneme. Je to jakési nepsané nařízení z vyšších kruhů," tvrdí Bykov.

Na střídačku hokejistů Ufy se Bykov (vpravo) zřejmě nevrátífoto: www.khl.ru

Ví se, že nemá dobré vztahy se šéfy KHL Alexandrem Medveděvem a Vjačeslavem Fetisovem. Mimojiné se před rokem střetli i v otázce cizinců v KHL. Bykovovy argumenty, že jejich příliš velký počet ubližuje kvalitě ruského národního týmu, nechtěli ani slyšet. Ale že by měl jeden z nejlepších hokejových trenérů současnosti kvůli osobním neshodám zapovězen návrat do ruské ligy? "Na to se musíte zeptat někoho jiného," odpovídá mlhavě Bykov.

Faktem je, že čtvrté místo sborné na posledním MS bylo v Rusku bráno jako neúspěch a dobrá záminka pro Bykovovo odvolání. Navíc se Bykov neshodl s vedením Ufy ani na pokračování kontraktu v ruském klubu, takže je momentálně bez angažmá. "V Rusku se po mně slehla zem," tvrdí kouč, jenž na začátku 90. let zakořenil ve Švýcarsku, který je jeho druhým domovem.

Trenér Vjačeslav Bykov na ruské střídačce. foto: Reuters/Grigory Dukor

To ale neznamená, že by proti Rusku nějak zatrpkl. "Našim klukům budu pořád držet palce. Přeji ruské reprezentaci jen to nejlepší! Nejsem egoista. S kluky, kteří teď pojedou do Helsinek na Euro Hockey Tour jsem toho hodně zažil. Nepřejdu na jinou stranu, ačkoliv by mne tam řada lidí viděla radši," říká Bykov a už předem plánuje svoji účast na mistrovství světa v příštím roce.

Ovšem jen jako divák. A snad i jako pyšný otec. Jeho syn Andrej má totiž šanci dostat se do národního týmu Švýcarska. "To je další důvod. Ale už dřív jsem jezdil na světové šampionáty, i když jsem nebyl trenér národního týmu," slibuje svoji návštěvu ve Stockholmu a Helsinkách.

Přestane trénovat?

Nyní však přemýšlí o své další budoucnosti. "Objevilo se několik nabídek z Evropy, ale nyní se nacházím na určitém rozcestí svého života," vypráví 51letý kouč. "Je přede mnou otázka, čemu se věnovat dál. Zda zůstat u hokeje nebo vrhnout síly do něčeho jiného. Je několik variant," překvapuje nadále Bykov, jehož vzorem je legendární Anatolij Tarasov, jenž mimochodem rovněž překvapivě skončil s trénováním ve svých 54 letech.

Reklama

Související témata: