Hlavní obsah

VIDEO: Zase Kuzněcov! Kanadě nasázel hattrick a poslal Rusy do finále MS

CALGARY

Přemožitelé českého týmu Rusové se pokusí obhájit na MS dvacetiletých hokejistů loňský titul. V úterním semifinále udolali po nelítostné bitvě Kanadu 6:5 a čekají je Švédové, kteří v severském nervydrásajícím derby porazili Finy 3:2 až po samostatných nájezdech. V dresu Ruska se blýskl hattrickem Jevgenij Kuzněcov, který před rokem zařídil obrat sborné ve finále rovněž s Kanadou.

Foto: Todd Korol , Reuters

Ruští mladíci se radují z postupu do finále.

Článek

"Prostě jsme vyhráli, takže jsme silnější než Kanada. Jsme šťastní, že Kanada nevyhraje zlato v tomto roce,“ zářil štěstím Kuzněcov.  "Nehráli jsme šedesát minut, nemůžeme vyhrát, když nehrajeme šedesát minut,“ byl smutný kanadský kapitán Jaden Schwartz.

Kanaďané vyhráli poslední třetinu 4:1, na výhru to ale nestačilo. Bylo pozdě. „Jsme velmi rádi, že se nám podařilo vyhrát, ale bylo to hodně tvrdé,“ přiznal útočník Alexander Khokhlachev. „Ve třetí třetině jsme jim dovolili hodně gólů. Věděl jsem, že na konci to pro nás bude těžké,“ přidal se Kuzněcov.

56 střel Kanady nestačilo

"Bylo těžké se vrátit, ale snažili jsme se. Na začátku jsme byli frustrovaní," zhodnotil semifinále Mark Stone. Kanada přestřílela Rusko 56:24. Přesto padla. Navíc doma. „Nemůžeme to vrátit, musíme se zaměřit na boj o třetí místo,“ nechtěl moc mluvit kanadský hráč Jonathan Heberdeau.

Švédský tým dokonce po dvou třetinách prohrával 0:2. Rusové naopak vedli v repríze loňského finále v 48. minutě už 6:1 a přes mocný finiš Kanady dokázali vítězství udržet.

Na vítězství sborné, která loni dokázala v boji o zlato proti Kanadě otočit výsledek z 0:3 na 5:3, měl největší podíl útočník Jevgenij Kuzněcov. Jediný držitel loňského zlata v týmu trenéra Valerije Bragina si připsal čtyři body za tři branky a jednu asistenci. Čtyři nahrávky zaznamenal Nail Jakupov. Kanada do 55. minuty čtyřmi góly v rozmezí necelých pěti minut snížila na 5:6 a pak dvakrát pomohla Rusku tyč.

Obrat díky Fribergovi

Švédové, kteří čekají na titul od roku 1981, předvedli dokonalý obrat díky Maxovi Fribergovi. Ten zaznamenal dvě branky včetně rozhodujícího nájezdu a jednu asistenci.

„Byli jsme mnohem silnější v prodloužení a zřejmě i v nájezdech,“ řekl po výhře autor vítězné trefy Friberg. „Koho za soupeře ve finále? Nemám žádné přání. Ale bylo by skvělé porazit Kanadu v Kanadě, ale radši bych Rusko, máme nad nim nyní psychologickou výhodu,“ řekl švédský kouč Roger Rönnebrg.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Calgary:
Semifinále:
Švédsko - Finsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 44. Karlsson (Larsson, Friberg), 59. Friberg (Sundström), rozhodující sam. nájezd Friberg - 19. Ruuttu (Aaltonen, Barkov), 36. Armia. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Zalaski - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 0:8. Využití: 1:0. Diváci: 15.690.
Kanada - Rusko 5:6 (0:2, 1:3, 4:1)
Branky a nahrávky: 23. Connolly (F. Hamilton, Huberdeau), 50. D. Hamilton (Scheifele, Strome), 50. Schwartz (Gallagher), 52. Gallagher (D. Hamilton), 55. Gormley (Gallagher) - 8. Kuzněcov (Jakupov), 14. Nestěrov (Želďakov), 25. Kuzněcov (Chochlačev, Jakupov), 29. Kuzněcov (Jakupov, Sergejev), 31. Chochlačev (Kuzněcov, Jakupov), 48. Kučerov (Grigorenko, Zemčenko). Rozhodčí: Croft (USA), Rönn (Fin.) - Schrader (Něm.), Woodworth (USA). Vyloučení: 5:8, navíc Jenner 5 min. a do konce utkání, Huberdeau (oba Kan.) 2x 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 19.289.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko