Hlavní obsah

Dojemný pohřeb mladého gólmana z NHL: Zemřel jako hrdina! Zachránil mě s těhotnou ženou a mnoho dalších

Ohio/Praha

Stál u řečnického pultíku, hlas se mu třásl, slzy se mu valily z očí a ani se je nesnažil zadržovat. Zdrcený lotyšský gólman Columbusu Elvis Merzlikins v Ohiu na pohřbu svého krajana, brankářského kolegy z Blue Jackets a hlavně dobrého kamaráda Matisse Kivleniekse vzpomínal na osudné poslední vteřiny života talentovaného čtyřiadvacetiletého hokejisty, jehož tragická smrt s ním notně zamávala.

Foto: Profimedia.cz

Matiss Kivlenieks poté, co před necelými dvěma měsíci vychytal na MS za Lotyšsko čisté konto proti Kanadě a byl vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu.

Článek

„Zemřel jako hrdina. To nejsou moje slova, ale slova doktorů. Zachránil spoustu životů. Když k tomu došlo, stál jsem zhruba šest až devět metrů za ním a objímal svou ženou. Zachránil mého syna, mou ženu i mě," připomenul Merzlikins, že jeho manželka Aleksandra se nachází ve třetím trimestru.

„Svému synovi dám druhé jméno Matiss," slzel Merzlikins nad tragickou smrtí svého přítele, kterého během jeho života nazýval svým mladším bráškou.

Kivlenieks 4. července na Den nezávislosti slavil v Michiganu na zahradě u domu bývalého gólmana NHL Mannyho Legaceho, dnes trenéra brankářů Columbusu, který vdával dceru. Účastník letošního světového šampionátu v Rize, na kterém pomohl domácím Lotyšům vychytanou nulou k senzačnímu triumfu nad pozdějšími mistry světa Kanaďany, byl před necelými dvěma týdny zrovna s přáteli ve vířivce, když selhal ohňostroj a začal vybuchovat směrem k účastníkům oslavy.

Foto: Twitter

Lotyšský gólman Matiss Kivlenieks

Nařízená pitva pak odhalila, že Kivleniekse zasáhla pyrotechnika do hrudníku, poškodila mu srdce a plíce a způsobila smrtelné zranění. Přivolaní záchranáři převezli gólmana do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého. A i následné policejní vyšetřování označilo smrt za nehodu.

„Jen bych vám rád něco k tomu jeho poslednímu dnu řekl. Bylo tam 60, 70, možná 80 lidí. Kdybych za ním nebyl já a má žena, mohlo to zasáhnout kohokoliv z 50 další lidí. Kdyby jen seděl, nedošlo by k tomu (k jeho smrti). Jen chci říct, že zemřel jako hrdina, zachránil mnoho lidských životů," soukal ze sebe Merzlikins a vedle něj stojící Legace, v jehož rodině Kivlenieks část roku během koronavirové pandemie bydlel a oni ho brali za svého syna, si rukou zakrýval uslzené oči.

„Podívej, do životů kolika lidí jsi zasáhnul, Matissi. Dokonce i Torts přiletěl na tvůj pohřeb, a to gólmany nesnáší," pokusil se Legace zmínkou o dnes již bývalém kouči Columbusu Johnu Tortorellovi vznést alespoň kousek humoru do své smuteční řeči, než poděkoval Kivlenieksovým rodičům, že vychovali tak skvělého syna.

Rodák z Rigy odešel už v mládežnickém věku do zámoří, a přestože neprošel draftem, v roce 2017 s ním podepsal smlouvu Columbus. Loni v lednu debutoval Kivlenieks v NHL v duelu s NY Rangers a vychytal výhru 2:1. V příští sezoně měl v NHL dostat mnohem větší prostor. Jenže na to už nedojde...

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec