Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Lubina

Aktualizováno

Tragická zpráva otřásla českým hokejem. V noci na úterý zemřel ve věku 54 let bývalý reprezentační útočník a později trenér Ladislav Lubina. Majitel bronzu ze ZOH 1992 v Albertville a tří bronzových medailí z MS prohrál boj s rakovinou mozku, který sváděl přes rok. Informaci přinesl denik.cz

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Lubina podlehl rakovině

Článek

Rodák ze Dvora Králové nad Labem naposledy vedl prvoligový Prostějov, který převzal před necelými dvěma roky. V létě před startem sezony 2020/21 ale v pozici hlavního trenéra klubu z vážných osobních důvodů nečekaně skončil.

„Byl to člověk, který svůj hokejový život spojil s Pardubicemi. Všechny nás tato zpráva zasáhla. Za celý klub chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině a přátelům," uvedl člen představenstva HC Dynamo Pardubice Dušan Salfický.

Jako hráč získal Lubina s národním týmem nejen bronz na hrách v Albertville, stejně cenný kov si odvezl i ze světových šampionátů v letech 1990, 1992 a 1998. Za československou a později českou reprezentaci odehrál dohromady 121 zápasů, v nichž vstřelil 26 branek.

Na klubové úrovni působil v nejvyšší soutěži v Pardubicích, s nimiž v roce 1989 získal mistrovský titul, Jihlavě a Třinci. Je členem Klubu hokejových střelců, v němž jsou hokejisté, kteří vstřelili v domácí nejvyšší soutěži a reprezentaci alespoň 250 branek. Lubina jich nasázel 362... V sezoně 1990/91 byl v dresu Pardubic s 41 góly nejlepším střelcem ligy.

Po konci hráčské kariéry, kterou si vyzkoušel i ve Finsku, Německu a Švýcarsku, přesedlal na trenérskou dráhu. V extralize jako hlavní kouč vedl Pardubice, Brno a Slavii, coby asistent pomohl Dynamu před devíti lety k titulu. Trénoval rovněž na Slovensku či v Kazachstánu.

Osudná nehoda

V červenci 2008 zavinil Lubina v obci Trotina na Královéhradecku vážnou dopravní nehodu. Se svým vozem vjel do protisměru, kde se bočně srazil s protijedoucím náklaďákem. Osobní vůz následně narazil do dalšího automobilu, kamion po nárazu vjel do protisměru, kde narazil do dodávky, ve které zahynul otec bývalého fotbalisty Vratislava Lokvence.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

 Ladislav Lubina (vzadu uprostřed) na střídačce hokejové Slavie.

Lubina z místa nehody utekl, až po několika hodinách se přihlásil na policii. Podle neprokázaných spekulací proto, aby nebylo možné zjistit alkohol v krvi. O necelý rok poté byl za způsobení nehody, útěk od ní a neposkytnutí pomoci odsouzen na dva roky podmíněně.

Reklama

Související témata: