Hlavní obsah

Ať si každý sáhne do svědomí! Králova kauza zaskočila hokejové legendy. Co řekli Jágr s Haškem?

Aktualizováno

Údiv i krčení rameny. Zpráva o angažmá současného šéfa Českého hokeje Tomáše Krále u komunistické vojenské kontrarozvědky zaskočila bývalé slavné hráče, kteří se s 57letým právníkem léta znají ze sportovního prostředí. Pro Sport.cz se na dané téma vyjádřili Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Vladimír Martinec nebo Pavel Richter.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Minulost dohnala šéfa hokejového svazu Tomáše Krále. Jak se ke kauze staví legendy v čele s Jaromírem Jágrem a Dominikem Haškem?

Článek

„Noviny jsem četl naposledy v roce 1998. Tyhle zprávy vůbec nečtu a nevím o tom nic. Abych pravdu řekl, takové věci mě ani nezajímají. To, že někdo něco napíše... Už jsem si na to zvykl," pokrčil rameny hrající majitel Kladna Jaromír Jágr na zimním stadionu v Říčanech, při sledování hokejového tréninku fotbalových internacionálů v čele s Vladimírem Šmicerem či Pavlem Kukou, kteří se chystají na exhibiční zápas při prosincové akci pod otevřeným nebem ve Špindlerově Mlýně, jejíž součástí budou i dva extraligové duely.

Králova spolupráce s Stb není novou informací, na světlo se ale dostaly její konkrétní detaily, na které upozornil deník Sport. A právě ty pobouřily další hokejovou legendu Dominika Haška. "Každý máme nějakou minulost a třeba jsme v ní udělali i nějaké chyby. A jestliže se objevují důkazy o udávání, tak to je pro mě naprosto nečestné jednání, které poškozuje morální kredit Tomáše Krále jako šéfa hokejového svazu," prohlásil olympijský vítěz z Nagana, kterému vadí, že Král celou věc bagatelizuje a není schopen se třeba omluvit.

Jaromír Jágr o kauze Tomáše KráleVideo: Sport.cz

„Je to pro mě samozřejmě překvapení," řekl ke kauze šéfa českého hokeje trojnásobný mistr světa Vladimír Martinec, který si minulém režimu užil pozornosti ze strany Státní bezpečnosti.

„Objevovaly se anonymy, že chci zůstat venku. Já po tom ale nepátral, už se nechci šťourat v něčem, co mi tolik neuškodilo. Jen mě hlídali na olympiádě v Lake Placid, to bylo všechno," vzpomínala pardubická legenda.

Foto: ČOV/Barbora Reichová

Vladimír Martinec při předávání cen Českého klubu fair play.

Podobné zkušenosti s estébáky během akcí národního týmu udělal i šampion z Prahy 1985 Pavel Richter. „Na každý zájezd s námi jezdilo aspoň jedno ‚očko'. Když jste někam vyrazil, tak šel za vámi, když jste telefonoval, tak se motal kolem budky. To samé, když jsme se potkali třeba se známými, co emigrovali. Člověk si dával pozor," tvrdil bývalý sparťan.

Skandál kolem Krále ale ani jeden z nich nehodlá vehementně komentovat.

„Absolutně jsem o tom neměl ponětí. Jestli je vše pravda, tak to je problém, ale nechci to dramatizovat, když o tom moc nevím. Vyplouvají obrovské věci na hodně lidí kolem a nic se neděje," připomněl Richter.

„Vždyť se můžeme podívat i výš, nechci říkat kam. A tam se zatlouká už několik roků. V tom by si měl ale každý sáhnout do svědomí sám. Já nemám v úmyslu někoho soudit," řekl Martinec.

Jste ochotni tolerovat, aby v této době zastával vysokou funkci ve sportu člověk zapletený s StB?
ano
6,1 %
ne
81,2 %
je mi to jedno
12,7 %
Celkem hlasovalo 34764 čtenářů.

Reklama