Hlavní obsah

Slovenský hokejový útočník Šatan ukončil po MS kariéru

Hokejový útočník Miroslav Šatan v 39 letech ukončil aktivní kariéru. Kapitán slovenské reprezentace na mistrovství světa v Minsku po dnešním zápase proti Dánsku oznámil, že končí. Šatan se podílel na všech úspěších Slovenska v samostatné historii včetně zisku světového titulu v roce 2002.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slovenský reprezentant Miroslav Šatan.

Článek

"Už v průběhu sezony jsem řekl, že je to poslední sezona. Nic se na tom nezměnilo. Byl to můj poslední zápas, někdy to skončit muselo," uvedl Šatan pro RTVS po výhře Slovenska nad Dánskem 4:3.

Přiznal, že o konci uvažoval již dlouho. "Poslední sezony se to vždy tahalo. Rodině jsem každý rok říkal, že končím. Vždy mě ale podpořili, když jsem se rozhodl pokračovat," řekl.

"Těžko se mi věří, že je konec. Myslím si ale, že je to správné rozhodnutí, a stojím si za ním. Nedovedu si představit, co by se muselo stát, abych změnil názor. Asi mi někdo musel píchnout do krve nějaký zázračný hormon," doplnil s úsměvem slovenský reprezentační rekordman.

Už bych jen kazil průměr, říká Šatan

Jeho rozhodnutí nezmění ani skutečnost, že další světový šampionát se uskuteční v Praze a v Ostravě a Slováci tak budou mít velkou podporu svých fanoušků. "Myslím si, že trenéři budou pokračovat v omlazování a přebudovávání mužstva. Já bych tam už jen kazil věkový průměr," řekl.

Tým vedený českým trenérem Vladimírem Vůjtkem obsadil v Minsku v základní skupině A páté místo. O šanci postoupit do čtvrtfinále přišel již před duelem s Dány.

"Přijeli jsme sem s mladým týmem. Mohou nás mrzet body, které jsme ztratili v zápase s Francií, kdy jsme dostali tři rychlé góly, a poslední dvě a půl minuty v zápase s českým týmem," řekl Šatan k zápasům na MS. "Měli jsme ale mladé mužstvo, které se učí i z vlastních chyb. V budoucnosti se z toho musíme poučit. Hlavně mladí kluci, kteří měli na šampionátu premiéru," dodal.

Rodák z Topolčan byl třikrát vyhlášen nejlepším hokejistou Slovenska, z MS si vedle titulu z roku 2002 odvezl i dvě stříbra (2000 a 2012) a bronz (2003). V zámořské NHL odehrál včetně play off více než 1100 zápasů a v roce 2009 se radoval ze zisku Stanleyova poháru v dresu Pittsburghu. Poslední tři sezony hrál za Slovan Bratislava.

Reklama