Hlavní obsah

Chystá se lahůdka! Vítězové z Nagana nastoupí proti mistrům světa z éry Zlatého hattricku

Hokejoví fanoušci se na konci prázdnin dočkají parádní podívané. Na zimním stadiónu v Jihlavě proti sobě v sobotu 30. srpna v exhibičním zápase nastoupí tým složený z olympijských vítězů z Nagana a mistři světa z období Zlatého hattricku v letech 1999 až 2001. Takzvané Zlaté utkání připomene památku Ivana Hlinky, od jehož tragické smrti uplyne letos v srpnu deset let.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr (vlevo) a autor vítězného gólu ve finále s Ruskem Petr Svoboda se radují během pro Čechy zlatého olympijského turnaje v japonském Naganu.

Článek

Mužstvo olympijských vítězů povede Slavomír Lener, který v roce 1998 dělal právě Hlinkovi asistenta. Tým mistrů světa bude ze střídačky řídit Josef Augusta. Ten byl u všech tří triumfů mistrů světa v letech 1999 až 2001. V roce 1999 jako Hlinkův asistent, v následujících dvou letech působil jako hlavní kouč.

„S myšlenkou takovou exhibici uspořádat přišel Josef Augusta," uvedl jeden z organizátorů akce Bedřich Ščerban. „S Robertem Reichelem se shodli, že by bylo hezké připomenout památku Ivana Hlinky společným setkáním a exhibičním zápasem. Jelikož máme v Jihlavě s pořádáním podobných zápasů zkušenosti, požádal mě, zda bych se toho neujal. Považuji tuto exhibici za tak výjimečnou a významnou, že jsem ani na okamžik neváhal."

„Přemýšlel jsem o tom už delší dobu, navíc jsem zjistil, že stejně uvažují i Sláva Lener s Robertem Reichelem," doplnil Josef Augusta, trenér trojnásobných mistrů světa. „Čtyřleté období, během kterého jsme získali olympijské zlato a tři tituly mistrů světa, už těžko překonáme. Bude dobré si ho, stejně jako památku Ivana Hlinky, připomenout."

„Je dobře, že se sejdeme," potvrzuje Robert Reichel, který nechyběl u triumfu v Naganu, v letech 2001 a o rok později pak na šampionátech vedl reprezentaci jako kapitán. „Bavili jsme se o tom vloni v Praze při srazu k výročí Nagana a bylo nám jasné, že bude složité zápas uspořádat, dát všechny dohromady. Každý žijeme jinde, někteří za mořem. Možná se takto na ledě sejdeme vůbec naposledy," dodal.

Zlaté utkání symbolicky otevře sezónu, která vyvrcholí v květnu 2015 mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Vstupenky na Zlaté utkání jsou již v prodeji prostřednictvím portálu www.mticket.cz. Nejlevnější lístek lze pořídit za 150 korun, ten nejdražší vyjde na 590. Pokud si fanoušci koupí vstupenku za 590 Kč, obdrží i pamětní skleněný puk vydaný ke Zlatému utkání.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice