Hlavní obsah

Švéd Bäckström se po půl roce dočká olympijského stříbra. Dopingu navzdory

Gävle

Po více než půl roce se švédský hokejista Nicklas Bäckström dočká stříbrné olympijské medaile, kterou tým Tří korunek vybojoval v únoru v Soči. Mezinárodní olympijský výbor mu ji přímo v dějišti her neudělil kvůli tomu, že měl v průběhu her pozitivní trest na doping. Už v březnu pak představitelé MOV rozhodli, že šestadvacetiletý centr ji dostane dodatečně, nyní už je znám i přesný termín.

Foto: Profimedia.cz

Švédský hokejista Nicklas Bäckström

Článek

Bäckström měl v Soči pozitivní dopingový test na zakázanou látku pseudoefedrin, která se do jeho těla dostala užíváním tablety léku Zyrtec-D. Ten centr Washingtonu pravidelně bere už sedm let kvůli problémům s alergií a i lékař švédského týmu mu jeho užívání schválil.

Dvě hodiny před začátkem finálového zápasu Švédů s Kanadou (0:3) však MOV oznámil, že Bäckströmovi zakazuje do souboje o zlato nastoupit, neboť po čtvrtfinále se Slovinci byl pozitivně testován. Komise MOV svůj verdikt označila jako plně odůvodněný, neboť i samotný útočník přiznal, že lék vzal ještě den před finále.

V březnu pak MOV uvedl, že jednozápasový trest je dostačující a že Bäckströmovi bude stříbrná medaile udělena dodatečně. I kvůli tomu, že zakázanou látku nevzal s úmyslem zvýšení sportovní výkonnosti, navíc při vyšetřování spolupracoval.

Bäckström stříbro obdrží 28. srpna v rodném městě Gävle při slavnostním ceremoniálu předcházejícímu přípravnému utkání mezi Brynäs, jehož je odchovancem, a Djurgardenem.

Reklama

Související témata: