Hlavní obsah

Přibývají další účastníci hokejové Ligy mistrů. Jasno je ve Finsku, Švýcarsku i Francii

Další účastníci hokejové Ligy mistrů jsou jasní. Lappeenranta a Rauma sice neuspěly ve čtvrtfinále play off finské ligy, přesto si zajistily účast v příštím ročníku pohárové soutěže. SaiPa Lappeenranta se po dnešním vyřazení v šestém čtvrtfinále s Jyväskylä (2:4 na zápasy) kvalifikovala jako pátý tým základní části. Po vyřazení Pelicans Lahti, kteří také mohli pomýšlet na účast, se dostali jako poslední finský zástupce do soutěže hráči Lukko Rauma z pozice šestého celku dlouhodobé části.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ryan Glenn (vpravo) v dresu Sparty a Auston Matthews z Curychu při utkání Ligy mistrů. Ilustrační snímek.

Článek

Rauma vypadla už v sobotu po porážce s Tapparou Tampere 1:4 na zápasy. Ale protože jistou účast měli jako jedni z 26 zakládajících členů s licencí A vítěz základní části IFK Helsinky i druhý Kärpät Oulu, muselo Lukko Rauma čekat, zda nepostoupí Lahti a nesebere mu účast.

Po vyřazení Lahti s IFK Helsinky (2:4 na zápasy) přišla na řadu Rauma. Finským šampiónem totiž bude jeden ze čtveřice jistých účastníků Ligy mistrů IFK Helsinky, Kärpät Oulu, Tappara Tampere a Jyväskylä.

Jelikož dalšími kritérii účasti po šampiónovi, vítězi a druhém týmu základní části bylo skončit jako poražený finalista či dále semifinalisté a třetí v základní části skončila Tappara a čtvrté Jyväskylä, přišly na řadu pátá Lappeenranta a šestá Rauma. Jistou účast s licencí A má i poražený čtvrtfinalista a sedmý tým základní části TPS Turku a Kalpa Kuopio. Ta vypadla v předkole play off a v základní části byla osmá.

Dočkalo se i Lugano

Lugano zvítězilo v šestém semifinále švýcarské ligy nad Ženevou 4:3 v prodloužení, ovládlo sérii 4:2 na zápasy a postoupilo do finále. V něm se utká s Bernem s českým brankářem Jakubem Štěpánkem. Zároveň se kvalifikovalo do příštího ročníku Ligy mistrů, protože finálový sok má jako jeden z 26 zakládajících členů účast jistou.

Jistý start v LM mají také další majitelé licence A Curych, Fribourg-Gottéron a Zug, jako druhý tým základní části se kvalifikoval Davos.

Francie: Rouen a Gap

Hokejisté Rouenu získali titul ve francouzské lize, když ve finálové sérii porazili Angers 4:0 na zápasy. Radovali se tak z triumfu poprvé od roku 2013 a celkově ovládli soutěž počtrnácté v historii.

Díky ligovému vítězství Rouenu se dostali do nadcházejícího ročníku Ligy mistrů také hokejisté Gapu s českým útočníkem Karlem Richtrem jako vítězové základní části. Rouen se totiž do soutěže kvalifikoval už v lednu jako vítěz Kontinentálního poháru.

Reklama

Související témata: