Hlavní obsah

Výběr hráčů do 23 let na SP doplnil osmnáctiletý útočník Matthews

Američan Auston Matthews, který aspiruje na pozici jedničky letošního draftu, je v doplněné nominaci Výběru Severní Ameriky pro Světový pohár v Torontu. Dalšími novými jmény ve výběru zámořských hráčů do 23 let pro prestižní zářijovou akci jsou v ofenzivě čerstvý mistr světa s Kanadou Mark Scheifele, Jonathan Drouin a Ryan Nugent-Hopkins a beci Shayne Gostisbehere, Colton Parayko a Jacob Trouba.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Americký útočník Auston Matthews se raduje se spoluhráči z gólu při samostatných nájezdech.

Článek

Teprve osmnáctiletý Matthews, který má po matce mexické kořeny, bude nejmladším hráčem na soupisce severoamerického výběru talentů. Očekávaná jednička letošního výběru talentů strávila poslední sezonu v Evropě, když v nejvyšší švýcarské soutěži hájila barvy Curychu. Ve 40 utkáních včetně play off si Matthews připsal 49 bodů za 24 gólů a 25 asistencí.

O jeho kvalitách se mohli na nedávném světovém šampionátu v Rusku přesvědčit i čeští hokejisté, pro něž turnaj skončil po čtvrtfinálové porážce s USA 1:2 v nájezdech a právě Matthews dal oba góly vítězů. Celkem zaznamenal na MS šest branek a byl nejlepším střelcem Američanů. Ovládl rovněž kanadské bodování svého týmu, když si stejně jako již dříve nominovaný Dylan Larkin připsal celkem devět bodů.

Pokud bude Matthews za měsíc v Buffalu opravdu prvním vybraným hráčem, nabídne tým kouče Todda McLellana na prestižním turnaji v Torontu unikát v podobě celkem pěti jedniček draftu pohromadě. K již dříve nominovaným Nathanu MacKinnonovi (2013), Aaronu Ekbladovi (2014) a loni nejvýše vybranému Connoru McDavidovi totiž přibyl ještě Nugent-Hopkins (2011) z Edmontonu.

Vysoko z doplněné sedmičky byli ale i Drouin, trojka draftu 2013, a Scheifele. Drouin se blýskl v letošním play off, které pro Tampu Bay skončilo až v sedmé bitvě finále Východní konference, když za 17 duelů stihl nasbírat 14 bodů (5+9). Sedmý hráč výběru talentů z roku 2011 Scheifele patřil k hlavním tahounům ofenzivy kanadského týmu, jež na MS obhájil zlato. V devíti zápasech si v Rusku připsal devět bodů za čtyři góly a pět nahrávek.

Mezi opory Winnipegu již patří devátý hráč draftu 2012 Trouba. Za 81 utkání nastřádal držitel bronzu z MS 2013 celkem 21 bodů za šest gólů a 15 nahrávek. Skvěle si vedli nováčci v NHL Gostisbehere a Parayko.

Gostisbehere měl před sezonou na kontě jen dva zápasy za Philadelphii, ale dostal se do sestavy Flyers a v 80 startech včetně play off zaznamenal 48 bodů za 18 branek a 30 asistencí. Vysloužil si tak pozici mezi třemi finalisty na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka. Parayko v této sezoně debutoval a v St. Louis dostal velký prostor; v 79 utkáních si připsal v základní části 33 bodů (9+24). V play off přidal za 20 vystoupení dvě gólové trefy a pět asistencí.

Světový pohár se hraje od 17. září do 1. října. Výběr Severní Ameriky se představí v základní skupině B, kde jej čekají duely s Finskem, Ruskem a Švédskem. V přípravě sehraje 9. a 11. září duely s Výběrem Evropy v Québeku a v Montrealu, v generálce pak nastoupí ve středu 14. září ve 21:30 SEČ v Pittsburghu proti české reprezentaci.

Konečná nominace Výběru Severní Ameriky na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):
Brankáři:
John Gibson (Anaheim/NHL; USA),
Connor Hellebuyck (Manitoba/AHL; USA),
Matthew Murray (Pittsburgh/NHL; Kan.),
Obránci:
Aaron Ekblad (Florida/NHL; Kan.),
Shayne Gostisbehere (Philadelphia/NHL; USA),
Seth Jones (Columbus/NHL; USA),
Ryan Murray (Columbus/NHL; Kan.),
Colton Parayko (St. Louis/NHL; Kan.),
Morgan Rielly (Toronto/NHL; Kan.),
Jacob Trouba (Winnipeg/NHL; USA),
Útočníci:
Sean Couturier (Philadelphia/NHL; Kan.),
Jonathan Drouin (Tampa Bay/NHL; Kan.),
Jack Eichel (Buffalo/NHL; USA),
Johnny Gaudreau (Calgary/NHL; Kan.),
Dylan Larkin (Detroit/NHL; USA),
Nathan MacKinnon (Colorado/NHL; Kan.),
Auston Matthews (Curych/Švýc.; USA),
Connor McDavid (Edmonton/NHL; Kan.),
J.T. Miller (NY Rangers/NHL; USA),
Sean Monahan (Calgary/NHL; Kan.),
Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton/NHL; Kan.),
Brandon Saad (Columbus/NHL; USA),
Mark Scheifele (Winnipeg/NHL; Kan.).

Reklama

Související témata: