Hlavní obsah

Král konečně vidí prostor pro hokej. Čím dřív se k nám vrátí MS, tím líp, říká šéf svazu

Praha

Za prioritu svého třetího funkčního období v čele Českého svazu ledního hokeje označuje staronový šéf Tomáš Král vystupňování úsilí o zlepšení sportovní úrovně. „Dosáhli jsme ekonomické stabilizace, už nejsme v červených číslech a teď vnímám jako výzvu věnovat se víc samotnému sportu. Přál bych si, abychom měli na ledě lepší výsledky,“ řekl po svém zvolení.

Tomáš Král o budoucnosti českého hokeje.Video: Sport.cz

 
Článek

Jak chcete toho hokejového progresu jako šéf svazu dosáhnout?

Z pohledu ekonomiky už toho skutečně moc nevymyslíme, teď přichází doba, kdy se musíme věnovat samotnému hokeji a dělat maximum pro jeho lepší úroveň. Jde o úkol, který nemůžeme odsouvat. Je nutné začít dělat na sportovních detailech a vychovávat individuality a rozdílové hráče. Vše je potřeba začít řešit odspodu, protože děti, co začnou s hokejem, nepřijdou do Prahy na svaz, ale dorazí do jednotlivých klubů. Proto říkám, že další čtyři roky by měly být obdobím týmové spolupráce.

Vy budete stát na vrcholu pyramidy?

Už to skutečně nebude o rozhodnutích seshora. Výkonný výbor by měl nyní schvalovat věci, které přijdou zespoda, všichni musíme táhnout za jeden provaz. Český hokej je malý rybník. Nesmíme řešit to, kdo má koho rád. Nad osobní věci se musíme povznést. V předešlých případech jsem byl zvolen spíše jako krizový manažer a kdyby tehdy vše fungovalo a svaz nezápasil s dluhy, tak asi nebyl důvod, abych stál v čele. Věhlasných hokejových jmen má naše země řadu a já jsem si toho byl vždy vědom. Dobře ale taky cítím, že český hokej potřebuje ze šampionátů zase začít vozit medaile.

Nebude však těžší dosáhnout takové mety, než bylo svaz jen oddlužit?

Ano cítím, že to bude těžší. Nevím, jestli jsem to měl vůbec říkat. Dříve se opravdu dalo schovat za to, že prioritou je zachránit existenci, dosáhnout té ekonomické stability. Když jsem funkci v roce 2008 přebíral, byl dluh ve výši téměř 40 miliónů korun. Postupně jsme se dostali do černých čísel, teď mohu říci, že po ekonomické stránce je svaz stabilní a v dobré kondici.

Takže když vás netíží ekonomické starosti, můžete se vrhnout na sportovní nedostatky?

Přichází doba, kdy se budeme věnovat jen hokeji. Konečně vidím, že k tomu máme prostor. Těch 450 miliónů ze zisku z loňského MS chceme investovat rozumně, v příštích čtyřech letech je poskytneme hlavně na mládežnické programy a práci s talenty. Vítám i snahu získat pořadatelství mistrovství světa v roce 2023 nebo 2024. Čím dřív se šampionát do Česka vrátí, tím líp. Loňská zkušenost ukázala, že se může stát zásadním zdrojem příjmu pro svaz a navíc dokáže probudit hokejovou euforii v národě.

Reklama