Hlavní obsah

Legendární kanonýr vzpomíná na triumf v Poháru mistrů. Jaké šance dává ve finále Spartě?

Praha

Je to už skoro čtyřicet let, co český klub naposledy triumfoval na mezinárodní scéně. Hvězdami nabité Poldi SONP Kladno se 13. února 1979 nesmazatelně zapsalo do hokejových dějin, když v sezóně 1976/1977 ovládlo tehdejší Pohár mistrů evropských zemí, byť se finále hrálo s dvouletým zpožděním. Středočechy, kteří v sedmdesátých letech válcovali soupeře nejen v domácí lize, dovedl k slavnému vítězství jako kapitán Milan Nový. Legendární kanonýr věří, že na kladenský úspěch naváže dnes večer pražská Sparta, kterou čeká v Göteborgu finále Ligy mistrů proti domácí Frölundě.

Foto: Profimedia.cz

Legendární kladenský kanonýr Milan Nový na archivním snímku.

Článek

Jste dvojnásobným mistrem světa, vlastníte stříbro z olympiády v Innsbrucku, pětkrát jste získal s Kladnem mistrovský titul. Kam řadíte ve vaší veleúspěšné a bohaté kariéře triumf v PMEZ?

Evropský hokejový pohár tehdy neměl takovou mediální propagaci, ale hráli proti sobě mistři ligových soutěží. S odstupem času to tedy hodnotím jako významný úspěch. Uvědomíte si, že jste byli nejlepší v Evropě. Samozřejmě si strašně moc cením pěti kladenských titulů, ale přece jen, tohle bylo o kousek výš.

Finále jste hráli proti Spartaku Moskva, který v sovětské lize na jeden rok přerušil ohromnou dominanci konkurenčního CSKA. Věřili jste si na něj?

Doufali jsme, že šanci trochu máme, přece jen CSKA byl tehdy jasně nejlepší klub. Měli dvě pětky z národního týmu. S Kladnem jsme nad ním nikdy nevyhráli. Spartak byl dobrý tým, ale tituly dělalo hlavně CSKA.

Finále se hrálo na dva zápasy. Začínali jste na ledě Spartaku a utkání skončilo 4:4. To byl pro Kladno výborný výsledek.

Kdyby nám před zápasem někdo řekl, že uhrajeme remízu, tak bychom ji brali. Síla ruského hokeje byla obrovská. V Lužnikách bylo vyprodáno, bylo tam přes deset tisíc lidí. Mysleli jsme si, že tam prohrajeme. Dával jsem tenkrát náš druhý gól. Remíza v Moskvě byla skvělá.

V odvetě jste málem v sestavě chyběl. Co se stalo?

Nechtěl jsem hrát, protože jsem měl problémy s břišním svalem. Trenér Prošek mi ale říkal, že musím nastoupit. Tak mi dali injekci a já šel na led. Nebyl jsem stoprocentně zdravý, ale byl jsem jeden z lídrů týmu a bylo by špatně, kdybych nehrál. Myslím, že jsem nahrál na jeden z gólů.

Druhý finálový zápas na Kladně byl hodně napínavý. Vedli jste 4:2, přesto nakonec znovu došlo na remízu 4:4. Rozhodovalo se až v samostatných nájezdech, v nichž jste vybojovali titul. Vybavujete si dramatickou koncovku?

Na Kladně byl tenkrát úplně plný stadión. Přišlo snad osm tisíc lidí, kteří neustále fandili. Byly to nervy. Já jsem penaltu nedal. Rozhodl ve třetí sérii Míra Křiváček.

Jaké byly následné oslavy?

Velké. Užili jsme si to. Medaile jsme nedostali, ale od zástupců Mezinárodní hokejové federace jsem jako kapitán převzal krásnou plaketu, na které bylo stříbrné kolo. Mám na památku černobílou fotografii.

Velký úspěch na mezinárodní scéně má na dosah i pražská Sparta. Co jste říkal na její skvělé tažení Ligou mistrů až do finále? 

Mám velkou radost, že se Sparta do finále dostala, protože měla těžký los. Je to obrovský úspěch. Má trochu nevýhodu, že musela cestovat do Göteborgu. Do budoucna bych očekával, že finále takové soutěže by se mělo hrát na neutrální půdě, nebo na dva zápasy systémem doma - venku. Podmínky pro finalisty by měly být stejné.

Jaké dáváte Spartě ve finále proti domácí Frölundě šance?

Frölunda má sílu, hraje doma, ale může se stát cokoliv. Spartě zachytá brankář, dá nějaký gól z brejku a soupeř znervózní. Sparta už dokázala vyhrát ve Växjö, které švédskou ligu vede. Může tam tedy hrát se sebevědomím.

Vyhraje finále hokejové Ligy mistrů domácí Frölunda, nebo Sparta?
Frölunda
32,7 %
Sparta Praha
67,3 %
Celkem hlasovalo 1476 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko