Hlavní obsah

Hokejová katastrofa! zoufají Slováci. Na elitním MS budou možná poprvé bez opory z NHL

Bratislava

Získat hokejisty z NHL pro start na mistrovství světa je stále těžší. Své o tom ví i kouč české reprezentace Josef Jandač, v ještě horší pozici se však ocitají stavitelé slovenského národního týmu. Bývalí federální sousedé nejspíš odcestují na šampionát bez jediného hráče z elitní zámořské soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenští hokejisté se možná posily ze zámoří nedočkají.

Článek

„Slovenská hokejová katastrofa," hodnotí skladbu národního týmu například server sport.sk. A upozorňuje na fakt, že reprezentace hrála naposledy na mistrovství bez hráče z NHL v roce 1994, kdy však v důsledku rozdělení federace hrála MS kategorie C.

Sezóna v zámoří sice skončila pro Tomáše Tatara, Jaroslava Haláka, Petera Budaje, Mariána Gáboríka a Marka Daňa, jenže ani jeden z nich z různých důvodů reprezentaci neposílí. A ani žádný jiný Slovák z NHL se zatím dorazit nechystá.

Reprezentační kouč Zdeno Cíger alespoň před novináři v nepříjemné situaci nepanikaří a z absence posil ze zámoří si velkou hlavu nedělá.

Cíger: Máme z čeho vybírat

„I kdyby žádný hráč z NHL nepřijel, pořád je z čeho vybírat. Máme vytipované hráče z finálových sérií české a slovenské extraligy. Jmenovat je ale zatím nebudu, aby se mohli soustředit na své klubové povinnosti," uklidňoval Cíger.

Naposledy si Slováci vyzkoušeli šampionát bez zámořských opor krátce po euforii na OH v Lillehammeru, kde tým vedený Peterem Šťastným vyhrál skupinu. Už v březnu ale museli bývalí federální sousedé nastoupit do hokejového „pralesa" v bojích na MS skupiny C.

Tam už ale třeba Peter Štatstný startovat odmítl. „Velmi chtěli, abych hrál. Ale nic takového jsme neplánoval, nebyl pro to ani důvod. Opravdu jsme na úrovni Kazachstánu, kde mají dva stadióny a jedno mužstvo," vzpomínala slovenská legenda v knize Hokej na dvou kontinentech.

Slováci se nakonec nejkratší cestou probili do A skupiny MS. Na „turnaji století" v Naganu však zhatil jejich naděje právě Kazachstán. Slovenské hvězdy NHL mohly přicestovat do Japonska až s koncem základní části a v hledišti pak jen vzteky přihlíželi porážce svých krajanů z evropských soutěží 3:4 od Kazachů, kteří postoupili mezi elitní osmičku na jejich úkor.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko