Hlavní obsah

Na MS neslyšící hokejisté díru do světa neudělali. Jsme na začátku cesty, věří

Praha

Svůj sen si splnili. Čeští neslyšící hokejisté se vrátili z MS, na kterém startovali vůbec poprvé. „I když jsme si představovali, že se domů vrátíme s lepším výsledkem, můžeme odjíždět s hlavou vztyčenou,“ hodnotí premiérové vystoupení na světovém šampionátu asistentka trenéra Vlaďka Lišková.

Foto: Sport.cz

Čeští neslyšící hokejisté se vyfotili s hráči Kanady.

Článek
Fotogalerie

Museli zkousnout drtivé porážky. 0:17 s USA, 1:12 s Finskem, 5:11 s Kazachstánem a na závěr 0:19 s Kanadou. Při své první účasti na mistrovství světa neslyšících hokejistů skončili jednoznačně poslední, přesto nevěší hlavy. „I když jsme si představovali, že se domů vrátíme s lepším výsledkem, můžeme odjíždět s hlavou vztyčenou," říká Lišková, která jedním dechem dodává: „Během půl roku se nám podařilo dát dohromady tým, sehnat trenéra a realizační tým, sehnat finance a dostat se na MS. Myslím, že máme za sebou velký kus cesty, ale ještě mnohem větší před sebou."

Během mistrovství se realizační tým potýkal především s nečekanou překážkou. „Jediné, s čím jsme měli velký problém, byla malá šatna. Hráči se do ní sotva vešli. Ostatní malé nedostatky se vyřešily," líčila trable Lišková.

Do finále se probili největší favorité v podobě Spojených států amerických a Kanady. Z titulu se po výhře 6:3 radovali hráči USA. Třetí místo obsadili Finové. „Bylo těžké stát proti profesionálním hráčům, kteří v týmech USA, Kanady a Finska byli," uznali hokejisté.

Pomoci si cení

Aby se vůbec do Buffala, kde se světový šampionát konal, dostali, museli absolvovat dlouhou cestu, během které sháněli potřebné finance. „Podporovali nás i různé firmy a některé státní instituce, ale bohužel jejich podpora nestačila, a tak jsme museli oslovit i širokou veřejnost," zmínila Lišková inzerát na stránkách Hithit.com, kde pomocnou ruku podali i lidé.

Na internetovém serveru sháněli hokejisté 120 000 Kč potřebných na ubytování během mistrovství.

„Nakonec se nám podařilo vybrat přes 217 tisíc, za což jsme velmi rádi a můžeme ubezpečit všechny, že veškeré peníze použijeme na pokrytí nákladů účasti na MS. Po návratu začínáme pracovat na předávání odměn pro přispěvatele," zmínila Lišková fakt, že lidé, kteří finančně přispěli, budou ohodnoceni podle toho, jakou odměnu si vybrali. „Pomoc od lidí pro nás znamená opravdu hodně," zdůraznila.

Další cíle jsou jasné

Český tým se už připravuje na další výzvy. „V roce 2019 bude Deaflympiáda, v roce 2020 by se mělo uskutečnit ME, které chceme realizovat a v roce 2021 bude MS v Kanadě," upřesnila Lišková další cíle.

„Třeba se během příštích let vypracujeme, nabereme nové mladé nadějné hráče do týmu, abychom se týmům jako USA, Kanada a Finsko mohli herně více přiblížit," uzavřela.

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko