Hlavní obsah

Liberec se rozhodl pro změnu. Nezletilí hokejisté nebudou pod smlouvami

Praha

Do plnoletosti jim ještě několik let zbývá, přesto bývají pod hráčskou smlouvou. Hokejové kluby si takto často pojišťují své „investice“. V Liberci se rozhodli, že tuto zavedenou praxi opustí. Ruší mládežnické kontrakty. „Jedná se o jeden z dalších vstřícných kroků vedení Bílých Tygrů vůči našim hráčům a potažmo i jejich rodičům," vysvětluje na klubových stránkách klubu manažer mládeže Jiří Bermann.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: V Liberci ruší mládežnické smlouvy pro hokejisty.

Článek

Webový portál Sport.cz se v minulých dnech tématem výchovy dětí, mládeže a přestupů zabýval. Prostor k vyjádření dostali rodiče i zástupce Českého svazu ledního hokeje. Oslovili jsme i bývalé hráče, aby nechali nakouknout pod pokličku, jak to chodí ve Švýcarsku, Finsku a Švédsku.

Výsledkem těchto všech názorů bylo, že český hokej má problémy. Svaz nastartoval několik programů, které mají vést opět až k zisku medailí na světových turnajích. Otázkou je, kdy tomu tak bude.

Jedním z ožehavých témat jsou hráčské smlouvy hokejistů, kterým je 14 až 16 let, tedy kontrakty mladších dorostenců a následně i starších. „Nejen v Česku je běžnou praxí, že hráči od mladšího dorostu podepisují hráčské smlouvy. Již několik sezón řešíme s kolegy trenéry i vedením klubu jejich smysluplnost a význam pro náš klub. Když byla zřízena má pozice, stanovil jsem si cíl, hráčské smlouvy zrušit. Protože máme velmi osvícené vedení, které razí moderní trendy, dostali jsme "zelenou" k dalšímu nevyžadování smluv," vysvětluje Bermann.

Smlouvy jsou tématem, na které je více názorů. V určitých případech mohou hráčům komplikovat odchod z klubu, a to i ve věku, kdy jim do dospělosti stále chybí pár let. V Liberci hráčské mládežnické smlouvy od nové sezóny 2017/2018 už nebudou zavedeny.

„Vedení klubu se rozhodlo od rozšířené praxe upustit a hráčům žádné smlouvy nepředkládat. Samozřejmě budou některé výjimky, které však bude vedení klubu před rozhodnutím důkladně projednávat. Velmi nám záleží na tom, abychom měli s našimi hokejisty vztah, který je založený na důvěře," dodává manažer mládeže libereckých Tygrů.

Souhlasíte s krokem libereckého klubu?
Ano
93,4 %
Ne
2,4 %
Nedokážu posoudit
4,2 %
Celkem hlasovalo 2201 čtenářů.

Reklama

Související témata: