Hlavní obsah

Jeden syn sbírá starty v NHL, druhého čeká Švédsko. Zúročujeme tvrdou práci, říká otec Kaše

Josef PešoutSport.cz

Hokej je jejich životní náplní. A pohlcuje doslova celou rodinu. Mladí útočníci Ondřej Kaše a David Kaše po angažmá v Chomutově už působí v cizině. Jedenadvacetiletý Ondřej má za sebou i starty v zámořské NHL, o rok mladší David byl nyní povolán do českého reprezentačního áčka a chystá se na sezónu ve švédské elitní soutěži. „Jsme rádi, že kluci zúročují práci, kterou jsme do sportu vložili,“ říká jejich otec Robert Kaše, aktuálně trenér prvoligové Kadaně v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Hokejový trenér Robert Kaše vede v první lize Kadaň. Radost mu dělají jeho dva synové. Jeden působí v NHL, druhý se chystá na angažmá ve Švédsku.

Článek

Čemu přisuzujete strmý výkonnostní vzestup vašich synů?

Už odmalička byli vedeni k hokeji, měli jej rádi. A to je snad i základ úspěchu. Chtěli jsme, aby sport dělali s chutí, nebyli pod tlakem a těší nás, kam to zatím dotáhli. K prosazení potřebujete i štěstí, bez toho to nejde. Myslím, že se k nám naklonilo. Ale máme další cíle a snažíme se, aby kluci dosáhli v hokeji co nejvíce, jak to půjde.

Ondřej už stihl dvě sezóny v zámoří. Viděl jsem ho v akci v NHL?

První rok byl na farmě, loni si zahrál za Anaheim v NHL. V dubnu jsem tam byl tři týdny a sledoval jsem zápas, kdy nastoupil proti Edmontonu. Pak byl přeřazen zpátky na farmu, kde jsem ho taky viděl v utkání. Jinak jsme si vždycky telefonovali a povídali co a jak.

Jak na vás zapůsobil pobyt v Anaheimu?

Je hezké, když jste v hledišti při zápase svého syna v NHL (úsměv). Ale všímal jsem si i dalších českých hráčů i v roli soupeřů. Je příjemné vidět krajany a přeji si, abych jich tam bylo co nejvíc. To nemluvím jen za sebe, ale za celý český hokej.

Co můžete prozradit o programu Ondry?

Připravuje se s kondičním trenérem Petrem Švehlou a chodí s námi v Kadani na led. V Česku bude až do 29. srpna, kdy odlétá do zámoří. Začínají tam kempy, ale nic jistého nemá.

Váš mladší syn David v létě přestoupil z Chomutova do švédské Mory. Jak to vnímáte?

David byl dvě sezóny v chomutovském extraligovém áčku, ale moc toho neodehrál. Je draftován Philadelphií, s nimiž je v kontaktu a projevili přání jít to zkusit do Švédska. Má tam za sebou už čtrnáctidenní přípravu.

David byl dokonce povolán i do reprezentačního áčka pro nadcházející zápasy Česka se Slovenskem. Znamená to, že si odbude debut už jako hráč švédského týmu.

Pokud jde o přestup do zahraničí, rozhodl se, že je čas udělat změnu a porvat se o místo v jiném týmu než v Chomutově. Jsem zvědavý, jaké bude mít první dojmy. Ale jak jsem uvedl, Philadelphia je ve spojení s Morou a se švédským hokejem a David tam bude asi víc na očích.

Stejně jako oba vaši synové, i vy jste působil v Chomutově už v jeho extraligové éře.

Dělal jsem asistenta trenéru Josefu Turkovi. A po jeho odvolání jsem zůstal na trenérské lavičce s nově příchozím Jaroslavem Beckem a Petrem Martínkem. Měli jsme v kádru hráče zvučných jmen. I pro mě to byla škola, i když jsme tehdy sestoupili.

A vaše současné angažmá na střídačce prvoligové Kadaně?

Přišel jsem od juniorů Chomutova, vedu tým společně s Kamilem Koláčkem. Naší snahou je vychovávat kluky pro přechod do chomutovského áčka.

Reklama