Hlavní obsah

Slováci kvůli účasti asistenta reprezentačního trenéra na olympiádě zřejmě přeloží ligová utkání

Bratislava

Skandál okolo nechoty klubu z Banské Bystrice uvolnit asistenta slovenského národního mužstva Vladimíra Országha na nadcházející olympijské hry spěje ke kompromisnímu řešení. Aby umožnil Országhovu účast na olympiádě, vedení slovenského hokeje hodlá přeložit čtyři utkání nejvyšší soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenští hokejisté oslavují vstřelený gól - ilustrační foto.

Článek

Országh je totiž nejen asistentem reprezentačního trenéra Craiga Ramsayho, ale i hlavním koučem Banské Bystrice. Klub ho na olympiádu nechtěl pustit, protože hlavní trenér by chyběl na lavičce až v sedmi utkáních. Slovenská nejvyšší hokejové soutěž se totiž paradoxně nepřeruší ani v průběhu olympijských her a úřadující mistr nechtěl nastupovat bez hlavního trenéra v rozhodujících utkání před play off.

„Do Pchjongčchangu poletí až tři naši klíčoví hráči a nechtěli jsme ztratit i hlavního kouče," nechal se slyšet šéf banskobystrického klubu Juraj Koval.

Prezident Slovenského svazu ledního hokeje Martin Kohút v sobotu zatelefonoval šéfům všech ligových klubů, kterým navrhl přeložení čtyř kol nejvyšší soutěže. V průběhu olympiády by se tak odehrála pouze tři kola.

Rozhodnutí padne ve čtvrtek

„Tento scénář si dokážeme představit," reagoval Koval. Server sport.sk v pondělí napsal, že Kohút má souhlas i ostatních klubů a výkonný výbor hokejového svazu by měl ve čtvrtek rozhodnout o přeložení čtyř kol nejvyšší soutěže. „Souhlasili jsme v zájmu slovenského hokeje," reagoval šéf klubu z Nitry Miroslav Kováčik. „Pokud se to odhlasuje, Országha na olympiádu pustíme," dodal Koval.

V nominaci Slovenska na OH je deset hráčů z domácí ligy. Bez svých opor se budou muset obejít vedle Banské Bystrice také Trenčín, Košice, Nitra a Liptovský Mikuláš.

V nominaci slovenských hokejistů pro zimní olympijské hry v Pchjongčchangu je čtrnáct hráčů působících v české extralize, včetně všech tří brankářů Jána Laca ze Sparty, Branislava Konráda z Olomouce a královéhradeckého Patrika Rybára.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko