Hlavní obsah

Velký comeback je tady! Borec z Nagana se vrací na mistrovství jako hráč

Kaunas

Litva rozhodně nepatří k hokejovým velmocím, její soupiska pro domácí hokejové mistrovství divize I. B startující v neděli však vypadá velice zajímavě. Na scénu se totiž vrací 45letý zadák Darius Kasparaitis, který před dvaceti lety reprezentoval Rusko v Naganu a objevil se i na dalších třech olympiádách.

Foto: Profimedia.cz

Darius Kasparaitis v dresu národního týmu Litvy.

Článek

Kasparaitis, který byl spoluhráčem Jaromíra Jágra v Pittsburghu a New Yorku Rangers, ovšem není jediným hokejistou se zkušenostmi z NHL v dresu Litvy. V nominaci nechybí ani 39letý Dainius Zubrus, jenž v nejprestižnější klubové soutěži odehrál skoro čtrnáct stovek zápasů a momentálně už je bez stálého angažmá.

To na hokejových šampionátech nižších úrovní není až takovou raritou. V profesionálním hokeji sice bývá zvykem, že hokejista ukončí nejprve reprezentační kariéru a pak teprve tu klubovou. Národní týmy hokejových trpaslíků však občas raději povolají „důchodce" s bohatými zkušenostmi než hráče působící v nepříliš kvalitních ligách.

Podobný případ je i Kasparaitis, jenž na klubové úrovni nastupoval jen na pár zápasů ročně, aby si splnil nezbytné povinnosti v litevské soutěži a mohl dostat povolení reprezentovat svou rodnou vlast.

Jestli si myslíte, že hokejisty z NHL bude mít na „třetiligovém" mistrovství jen Litva, pak jste na omylu. Chorvaté mají na soupisce Bornu Renduliče, který se stal prvním rodilým Chorvatem v NHL. Během tří sezón nastoupil za Colorado a Vancouver. A Japonci opět budou spoléhat v bráně na Jutaku Fukufudžiho, jenž chytal čtyři utkání za Los Angeles.

Zajímavé tváře divizních mistrovství
Borna Rendulič - Chorvatsko
Rodák ze Záhřebu se stal prvním rodilým Chorvatem v NHL, uplynulý ročník strávil ve finském Lahti a ruském Podolsku.
Jutaka Fukufudži - Japonsko
Dosud jediný Japonec, který hrál v NHL. Zkušený gólman zasáhl do čtyř utkání za Los Angeles.
Juki Mijura - Japonsko
V předminulém ročníku naskočil do české 1. ligy v dresu Kladna, nyní hraje v univerzitní soutěži NCAA v USA.
Henrik Karlsson - Kazachstán
Někdejší reprezentační gólman Švédska, jenž také krátce působil v NHL, teď nově bude hájit branku Kazachstánu.
Mantas Armalis - Litva
Pětadvacetiletý gólman se v minulé sezóně marně probíjel do kádru San Jose Sharks a chytal jen ve farmářské AHL. Tento ročník strávil v KHL v Dinamu Riga, dříve se také živil jako profesionální model a jako jedna z tváří značky Versace si nevedl vůbec špatně.
Darius Kasparaitis - Litva
Legendární zadák odehrál v NHL 946 utkání a patřil k nejobávanějším tvrďákům svojí doby. Má také zlato z olympijských her z roku 1992.
Dainius Zubrus - Litva
Patnáctý hráč draftu 1996, v NHL nastupoval za Philadelphii, Montreal, Washington, Bufalo, New Jersey a San Jose.
János Vas - Maďarsko
Dosud nejvýše draftovaný Maďar, kterého si roku 2002 vybral Dallas už jako 32. v pořadí. Do NHL však ani nenakoukl, zato se představil v české nejvyšší soutěži jako hráč Slavie.
John Murray - Polsko
Ač to u jiných účastníků divizních mistrovství bývá již samozřejmostí, Poláci dosud neměli ve zvyku stavět naturalizované Severoameričany, letos však budou mít k dispozici brankáře z USA.
Liam Kirk - Velká Británie
Osmnáctiletý Angličan je možná vůbec největším talentem britského hokeje všech dob. Hokejistu, který dosud vyrůstal v britských soutěžích, by takřka jistě neměl minout nadcházející draft NHL.
Hokejové MS divize I. A
22.-28. dubna v Budapešti.
Turnaj šesti zemí, na němž hraje každý s každým jednou. První dva týmy konečné tabulky postupují pro příští rok na elitní mistrovství světa. Nejhorší mužstvo padá do divize I. B.
Účastníci: Slovinsko, Itálie, Kazachstán, Polsko, Maďarsko, Velká Británie
Hokejové MS divize I. B
22.-28. dubna v Kaunasu.
Turnaj šestí zemí, na kterém hraje každý s každým jednou. První tým konečné tabulky bude hrát příští rok MS divize I. A, nejhorší výběr sestupuje do divize II. A.
Účastníci: Ukrajina, Japonsko, Litva, Estonsko, Chorvatsko, Rumunsko

Reklama

Související témata: