Hlavní obsah

Hokejová senzace! Britové se vrací na MS, rozhodovala i kuriózní hra bez gólmanů

Budapešť

Hokejisté Velké Británie si po 25 letech zahrají na elitním hokejovém mistrovství světa. Příští rok se představí na šampionátu, který se bude konat na Slovensku. Velmi kuriózním způsobem vybojovali v Budapešti druhé postupové místo Italové, kteří rozhodli o své výhře nad Slovinskem v době, kdy oba týmy odvolaly brankáře.

Foto: Tamas Kovacs, ČTK/AP

Brankář Ben Bowns byl jednou ze stěžejních postav Britů v boji o postup na hokejové mistrovství světa.

Článek

Neuvěřitelné, neskutečné, šílené, nádherné. Pokud vás doteď nezajímaly boje divize I. A, v níž se rozhoduje o účastnících hlavního turnaje mistrovství světa, pak sobotní dění na turnaji v Maďarsku by pro vás mělo být tím nejlepším lákadlem.

Pořadí ve skupině, v níž si to šest zemí rozdalo ve formátu každý s každým, bylo neskutečně vyrovnané. Hned pět týmů mělo před závěrečným dnem velice reálnou šanci na obsazení dvou postupových míst.

Jako první vyrazili do akce hokejisté Kazachstánu, kteří si hravě poradili s Polskem 6:1 a rázem šli do čela skupiny, zatímco pro Poláky prohra znamenala potvrzení sestupu. Kazaši měli spolu s Brity devět bodů, avšak vzájemný duel hovořil ve prospěch postsovětské země.

Následně se proti sobě postavili Slovinci s Italy. Oba týmy potřebovaly uhrát vítězství už v řádné hrací době. Oba trenéři si byli moc dobře vědomi, že remíza 3:3 po šedesáti minutách je nežádoucí. A tak se stalo něco vskutku nevídaného.

Slovinci dostali Italy pod tlak a brankář Gašper Krošelj vyrazil na střídačku. Italové se však ubránili a v posledních vteřinách třetí třetiny dokázali dostat kotouč až do obranného pásma Slovinců. V ten moment odjel z brankoviště také gólman Italů Marco de Filippo Roia a obě branky tak zůstaly prázdné.

Dvojí hru bez brankáře nakonec zužitkovali Italové. Diego Kostner umístil kotouč do odkryté brány a v jeho týmu tak propukla euforie. K tomu, aby na oslavu vítězství navázala i oslava postupu však bylo potřeba, aby Britové uhráli alespoň bod s domácími Maďary. Jinak by šlo dál právě Maďarsko s Kazachstánem.

Britský hokej na vzestupu

Hokej ve Velké Británii zažívá nevídané období. Před rokem si tamní národní tým zajistil postup z divize I. B do druhé nejvyšší úrovně. Coby nováček divize I. A se svěřenci Skota Petera Russella dočkali hned dalšího poskočení o patro výš.

Jak už to tak bývá, Britům pomohly i velmi šťastné momenty. Třeba proti Italům uspěli i díky velmi lacinému gólu od červené čáry. Proti Maďarům se v závěrečném duelu jejich sen už rozplýval, ubíhala poslední minuta a reprezentanti Spojeného království se stále nemohli prosadit.

Až 16 sekund před koncem maďarský gólman Ádám Vay nešikovně propustil nahození Roberta Farmera, které znamenalo vyrovnání na 2:2. Trefa v samotném závěru nepřinesla postup jen Britům, ale také Italům.

Vyrovnané skóre Britové udrželi do konce řádné hrací doby a následná výhra v nájezdech už byla víceméně formalitou.

Velká Británie si naposledy zahrála na elitním šampionátu v roce 1994. Tehdy ovšem většinu týmu tvořili hráči kanadského původu. Současný výběr už je poskládán především z Angličanů, dvou Velšanů a jednoho Skota. V kádru jsou jen čtyři rodáci z Kanady, jeden z nich je navíc náhradním brankářem. Zajímavostí také jistě je, že všichni hráči působí v domácí soutěži EIHL.

Hokejové MS, divize I. A
TýmZVVPPPPSkóreBody
1.Velká Británie5310116:1511
2.Itálie5300215:119
3.Kazachstán5300218:109
4.Maďarsko520129:147
5.Slovinsko5200315:156
6.Polsko5100411:193
Na elitní MS 2019 postupují Velká Británie s Itálií, Polsko sestupuje do divize I. B.

Kasparaitis se dočkal úspěchu s Litvou

Zajímavý hokejový příběh se odehrál také v divizi I. B, kde domácí Litva dokázala postoupit i s pomocí 45letého Dariuse Kasparaitise, který se vrátil z hokejového důchodu, aby svou rodnou zemi podpořil v boji o postup z třetiligového šampionátu o patro výš.

Litevci v rozhodující pobaltské bitvě zdolali Estonce 4:1 a turnaj tak zakončili s pěti výhrami v pěti kláních. Šesti asistencemi se podílel na postupu Dainius Zubrus, který podobně jako Kasparaitis hrával v NHL a nyní už se profesionálnímu hokeji na klubové úrovni nevěnuje.

Nejlepším střelcem turnaje se díky šesti brankám stal Arnoldas Bosas, jenž dříve působil také v juniorce Sparty a druholigovém Benešově.

5 britských hokejistů, které byste měli znát
Ben Bowns, brankář, 27 let
V hokeji obzvlášť platí, že abyste uspěli na turnaji, potřebujete k tomu zpravidla i spolehlivého gólmana. Tím je pro britský národní tým Ben Bowns, Angličan chytající za velšský Cardiff Devils. Loni pomohl úspěšností přes 95 % k postupu z divize I. B. Důležitou postavou byl i v letošním tažení mezi hokejovou elitu.
Ben O'Connor, obránce, 29 let
Jeho otec Mike byl roku 1994 členem posledního britského týmu, který startoval na elitním MS. Tehdy ovšem bylo v kádru hned 15 kanadských rodáků, mezi něž patřil i O'Connor starší. Mladý Ben už se narodil anglickém Durnhamu. Na obránce je velice produktivní, i proto diriguje britské přesilovky od modré čáry. V divizi I. A byl letos vyhlášen nejlepším zadákem.
Colin Shields, útočník, 38 let
Skotský útočník byl teprve druhým v Británii narozeným a odchovaným hokejistou, který byl draftován do NHL. Ten první byl shodou okolností také Skot - Tony Hand. Zatímco Handa si vybral jako 252. Edmonton v roce 1986, Shieldse si roku 2000 zabrala jako 195. v pořadí Philadelphia. Ve svých 38 letech dodává britskému národnímu týmu především obrovskou porci zkušeností.
Liam Kirk, útočník, 18 let
V současnosti je považován za největší talent britského hokeje. Rodák z Rotherhamu je v hledáčku skautů z NHL a je velmi pravděpodobné, že osmnáctiletý útočník Sheffieldu v pozdějších kolech skutečně přijde na řadu.
Brett Perlini, útočník, 27 let
Jako 192. hráče si jej na draftu vybral Anaheim, v NHL však hraje pouze jeho bratr Brendan, který působí v Arizoně. Brett se sice narodil v Kanadě, do Spojeného království se však stěhoval se svým otcem, který zde získal angažmá. Dosáhnout na britské občanství tak nebyl příliš velký problém.
Co jste možná nevěděli o britském hokeji
Britové jsou vůbec prvními mistry Evropy, zlato získali v roce 1910.
Britům se podařilo vyhrát hokejové zlato z olympiády o 52 let dříve než Čechům. Tým z roku 1936 ovšem z velké části tvořili hokejisté kanadského původu.
Zatímco ve fotbalové Premier League každoročně hraje několik londýnských týmů, v hokejové EIHL žádný celek z anglické metropole není.

Reklama

Související témata: