Hlavní obsah

Hadamczika štvou omezení pro EHT

PRAHA

Možnost nominovat na akci maximálně jen tři hráče z jednoho klubu a k tomu omezující limit účasti hokejistů z extraligy jen na dvou podnicích Euro Hockey Tour zase trápí trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. "Chápal bych odmítavý postoj klubů těsně před play-off, ale v polovině sezóny se mi nezdá rozumný," stěžuje si reprezentační kouč.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Snažím se být nad věcí, ale přivítal bych, aby vedení extraligy ta pravidla přehodnotilo. Za národní tým by přece měli hrát ti nejlepší, jenže různá omezení svazují trenérovi ruce. Docela mě štve, že nemůžu mít k dispozici hráče, které bych chtěl, a taková situace se mi zdá dlouhodobě neúnosná," líčí Hadamczik a připomíná, že řada osobností extraligy je v domácí soutěži přetěžována a reprezentační přestávku pak objektivně potřebuje k regeneraci.

"Chápal bych ten odmítavý postoj klubů těsně před play-off, ale v polovině sezóny se mi nezdá rozumný, sami tak poškozujeme pověst českého hokeje," namítá Hadamczik, podle nějž zmíněné limity takřka znemožňují budovat národní tým s určitou koncepcí. "Za každé situace se přesto snažíme vytvořit tým, který vyprodukuje maximální hokejové umění a ke každému tréninku i zápasu přistoupí s vrcholným úsilím," uvažuje kouč a cítí i sníženou prestiž pojmu reprezentant.

"Před každou akcí mám v hledáčku víc hráčů, ale když k těm limitům přidám i omluvy z důvodů zranění, kterých v našlapaných termínech sezóny není málo, pak je v lize už skoro každý druhý reprezentant a nahráváme tím jen agentům. Ti šroubují ceny za hráče na trhu s tím, že má starty za národní tým a klidně při jednání o smlouvě řeknou, přidejte za něj sto tisíc, vždyť je to reprezentant, a on byl na jediné akci jako náhradník," krčí rameny Hadamczik.

Prezident Asociace profesionálních klubů a liberecký manažer Ctibor Jech reaguje na Hadamczikův stesk: "Pokud se trenér ocitne v tísni, určitě můžeme jednat o možnostech, jak mu uvolnit hráče a nevylučuji ani určité výjimky z obecně nastavené dohody. Ta vznikla, protože se v minulosti stávalo, že národní týmu bral na každou akci klidně až osm hráčů z jednoho klubu, což přinášelo nadměrné vyčerpání i přetížení opor v sezóně."

Reklama