Hlavní obsah

Hadamczik: Český tým má být z nejlepších hráčů

Jirka G. NovákSport.cz

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik byl nakonec spokojen s výsledkem svého týmu v přátelském utkání s Běloruskem. Po zápase shrnul v rozhovoru s novináři dojmy z nepříliš pohledného utkání, naznačil plány do dalších utkání, a také se otevřeně vyjádřil ke zrušení omezení počtu hráčů v národním týmu z extraligových klubů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Jak jste spokojen s výsledkem zápasu s Běloruskem?

Bělorusko je soupeř, který dobře bruslí, kombinuje. My jsme dávali mužstvo dohromady narychlo. Někdo mě uspokojil více, někdo méně. Tak už to v životě bývá. Bylo vidět na hráčích, že v závěru už toho měli taky dost. Čeká nás porce dalších tří zápasů, dáme do hry dalších pět hráčů. Věřím, že to trochu pomůže

Před zápasem jste požadoval od hráčů maximální nasazení a dobrý výkon. Splnilo se to?

V utkání byla spousta dobrých situací, dobrých věcí. Proti tomuto soupeři jsme byli lepší a proto jsme 2:0 vyhráli.

Co jste říkal na atmosféru?

Bylo to výborné. Svaz to dobře vymyslel. Už jen pro propagaci hokeje, pro radost těch dětí před Vánoci... Navíc byla skoro plná hala, takže byla skvělá atmosféra. I když to byly děti...

Na jednu přesilovku jste dal pět útočníků. Zkusil jste tu variantu z důvodu, že byste ji třeba použil i na mistrovství světa?

Vycházím z dané situace, jaké hráče mám k dispozici. Radek Hamr je například šikovný hráč a útočný bek, který ale nebyl k dispozici ani na jednom tréninku. Naproti tomu Jarda Kalla hraje na Kladně skvěle přesilovky, Petr Sýkora zase v Pardubicích, Straka je technický hráč... Takže jsme to nějak sestavili. Ale s přesilovkou pět na tři jsem teda spokojený nebyl.

V úterý byl v brance Hnilička. Máte představu, jak budou chytat brankáři v dalších zápasech?

Jsme domluveni. Proti Finsku bude chytat znovu Hnilička a proti Švédsku Adam Svoboda. Pak se rozhodneme, jak dál.

Měl jste pocit, že mužstvu hodně záleží na tom, aby to utkání dohrálo s nulou?

O tom jsme se nebavili. Řekli jsme si, že je lepší vyhrát třeba 2:0, 3:0, než vyhrávat 4:2 nebo 4:3. Učit se hrát v obranné činnosti, přecházet do protiútoku, dávat góly... Myslím, že ten výsledek s nulou vždycky posílí gólmana. Hnilda nebyl minule na turnaji, teď ano. A je moc dobře, že podal výborný výkon.

Můžete se vrátit k jednání Asociace profesionálních klubů (APK)? Co jste na jednání APK řekl?

Prezident APK mě pozval na jednání klubů a dal mi slovo. Já jsem sdělil, že by bylo na místě, aby se reprezentace vybírala z nejlepších hráčů, kteří jsou k dispozici v daný moment. Aby nebylo omezení. Jsem názoru, že český tým se má skládat z nejlepších hráčů, kteří jsou k dispozici. Byl jsem mile překvapen, že všem záleží na úspěchu českého hokeje. (APK rozhodla o zrušení omezení počtu hráčů z klubu v reprezentaci během sezóny, pozn. redakce)

Reklama

Související témata: