Hlavní obsah

V Síni slávy českého hokeje je už třináct zlatých hochů z Nagana

Praha

S drobným odkladem způsobeným administrativními zádrhely byla i v této sezoně rozšířena Síň slávy českého hokeje. Jejími novými členy se při úterním ceremoniálu na pražské Harfě stali olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Martin Ručinský, další olympijský šampion Roman Hamrlík, mistr světa z roku 1985 Oldřich Válek a legendární trenér Zdeněk Uher.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Ručínský v reprezentačním dresu.

Článek

Z 23 zlatých hochů z Nagana jich tak figuruje v Síni slávy celkem třináct, už dříve do ní vstoupili Hašek, Jágr, Reichel, V. Růžička, M. Straka, Dopita, F. Kučera, Lang, Patera, M. Procházka a Špaček.

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý obránce Hamrlík žije od skončení kariéry v zámoří, odkud nepřijel a z rodinných důvodů se omluvil. Za reprezentaci odehrál 39 utkání a vrchol s ní zažil právě na ZOH 1998, do NHL byl kdysi draftován jako jednička a sehrál tam 1395 zápasů.

Foto: Lukáš Machalínek, ČTK

Bývalý hokejový obránce Roman Hamrlík.

„Roman byl okolnostmi bohužel přinucen zůstat za oceánem, protože manželka pracovně odletěla a syn musí hlídat děti," vysvětloval Zdeněk Hamrlík, jenž přebíral ocenění v podobě plakety a dresu národního týmu za svého mladšího potomka. „Vážím si takové pocty, opravdu hodně pro mě znamená," vzkázal v rozhovoru přes skype Roman Hamrlík.

O tři roky starší někdejší útočník Ručinský patřil mezi pilíře zlaté generace, tituly mistra světa získal v letech 1999, 2001 a 2005. V národním mužstvu odehrál litvínovský patriot 93 utkání, v NHL jich bylo 961 a v sezoně 2016/2017 byl ve funkci generálního manažera reprezentace.

„Když se ohlížím za kariérou, tak těžko něco předčí Nagano, ale krásné byly i všechny moje tituly, ať už ty tři reprezentační nebo na klubové úrovni doma s Litvínovem," říkal po svém uvedení osobně přítomný Ručinský

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Bývalý hokejový útočník Oldřich Válek.

Osmapadesátiletý bývalý útočník Válek je z jihlavské líhně a ještě za Československo sehrál 83 utkání.

„Pro mě je nejsilnější hokejová vzpomínka ta skvělá parta, která byla v Jihlavě i národním mančaftu," vyznal se Válek, kterého ceremoniál hodně dojal. „Věděl jsem, že budu hodně nervózní a spadlo to ze mě až v okamžiku, kdy zhasla světla kamer," usmál se bývalý útočník.

Dvaaosmdesátiletý trenér Uher zažil na střídačce největší slávu jako Bukačův asistent při zlatu na MS 1996. „Rukama mě prošlo tolik hráčů, že je těžké o někom speciálně mluvit, ale legendární útok Martinec, Novák, Šťastný a samozřejmě geniální talent brankáře Haška, ty mi v paměti zůstanou navždy," usmál se přes pokročilý věk stále vitální Uher.

Síň slávy českého hokeje vznikla v roce 2008 a po doplnění novou čtveřicí zahrnuje celkem 134 osobností, které se výraznou měrou zasloužily o úspěchy tuzemského hokeje.

Koncem minulého roku se do čela dvanáctičlenné návrhové komise po Bohuslavu Ebermannovi vrátil Dominik Hašek, který striktně trval na tom, že v souladu se statusem je pro uvedení do Síně slávy českého hokeje zapotřebí, aby nominaci schválily alespoň dvě třetiny jejích žijících členů. „Proto možná nastalo zdržení, ale těší mě, že jsme se dočkali uvedení nových osobností do této galerie legend," poznamenal Hašek.

„Uvedení do Síně slávy je nejvyšší ocenění, kterého muže hokejista dosáhnout a z druhého pohledu i vyjádření úcty k velkým postavám našeho hokeje," přiblížil šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý hokejový hráč a trenér Zdeněk Uher.

Reklama