Hlavní obsah

O reprezentaci už nechtěl slyšet. V Plzni ale všichni řekli, ať se jdu porvat, říká útočník

Praha

Zranění ze soulské olympijské generálky proti Finům přesně před rokem připravilo Milana Gulaše o debut na velké hokejové akci. Plzeňský útočník se při předčasném návratu z Koreje zařekl, že reprezentační smůly měl už dost a národní tým pro něj přestalo být téma. Teď je ale všechno jinak, ve 33 letech hlásí návrat do českého dresu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Gulaš během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Beijer Hockey Games.

Článek

Co se změnilo, že jste nyní pozvánku přijal?

Těch aspektů bylo víc. Měl jsem pohovor s novými trenéry národního týmu, bavili jsme se na tohle téma i s generálním manažerem Strakou a ze všech stran mi bylo naznačeno, abych se o to místo v reprezentaci ještě porval. Takže jsem svůj postoj přehodnotil pod dojmem názorů spousty lidí v Plzni. Nakonec i rodina mi doporučovala do toho jít, a tak si vyrazím užít skvělý hokej na mezistátní úrovni.

Před devíti a pěti lety jste byl už v dějišti MS, ale nakonec jste se nevešel na soupisku a vaše smůla vyvrcholila loni těsně před Pchjongčchangem, kam jste měl už jistou nominaci. Napadlo vás, proč zrovna vy máte takový pech?

V Koreji mi taková myšlenka bleskla hlavou, byl jsem smutný a říkal si, že už repre přenechám jiným, ale už nemá smysl se babrat v tom, co bylo. Někdo má prostě cestu do reprezentačního dresu na vrcholných akcích složitější a já byl zřejmě osudem vybrán, abych šel tou nejobtížnější trasou. Rozhodně teď nemám žádné vyhlídky třeba směrem k bratislavskému šampionátu. Když to vyjde, tak fajn, jinak se ale nic neděje. Spíš si chci užít každý zápas, protože nevím, který bude pro mě opravdu posledním v reprezentaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Gulaš na srazu hokejové reprezentace.

Dokážete skutečně tři měsíce před šampionátem hrát s takovým nadhledem?

Pro reprezentační tým by rozhodně byl důležitý dobrý výsledek ve Švédsku, aby se všichni utvrdili, že nastolená cesta je správná. V sestavě všech tří soupeřů jsou mladí kluci, takže zápasy budou hlavně o bruslení. Pro sebe si od toho ale nechci radši nic slibovat, jen bych si přál přenést aktuální herní pohodu z Plzně i do českého dresu.

Čím to, že Škodu tak zvednul prosincový příchod Jana Kováře?

Pro nás to byl doslova dar z nebes. Přesně takového útočníka jsme potřebovali, vnesl klid do hry i do koncovky. Za všechno mluví pohled na tabulku. Než se vrátil ze zámoří, byli jsme desátí, teď už jsme třetí.

Vy sám jste vedle něj skutečně hodně pookřál.

Děsně mě s ním hokej baví a rozhodně zvedá moje výkony. Vím, jak je Kovi silný na puku, víceméně hru jeden na jednoho nechávám na něm. A když jdou na něj dva soupeři, dokáže mi nahrát puk, takže mi stačí hledat si pozici a jít do střely. Cítím, že mezi námi funguje neskutečná chemie, to je úžasné.

Reprezentační trenér Říha k vám chtěl dát na černou práci matadora Birnera. Bude vám po jeho zranění sedět na křídle Zdráhal?

Přál bych si, aby lajna pěkně fungovala, jako v Plzni. S Kovim jsme dost hračičkové a sedí k nám dvacetiletý kluk v podobě Poura. Jde ale i o to, jestli ten mladý umí naslouchat.

Reklama

Související témata: