Hlavní obsah

Rusko - Česko 3:1Švédské hry ovládli, čeští hokejisté se ale s nimi rozloučili porážkou od Rusů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Zohorna 0 : 1
35. Kuzmenko 1 : 1
40. Kuzmenko 2 : 1
54. Kadějkin 3 : 1
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Konečné první místo měli už před zápasem jisté, přesto se čeští hokejisté toužili se Švédskými hrami rozloučit třetí výhrou ze tří duelů. To se jim ale nepovedlo, s Ruskem národní tým ve Stockholmu prohrál 1:3, přestože po trefě Tomáše Zohorny ze 29. minuty vedl. Sborná ještě ve druhé třetině dokázala skóre otočit. V posledním utkání na turnaji Švédsko prohrálo s Finskem 4:5 po samostatných nájezdech. Domácí Švédové promarnili možnost přeskočit druhé Rusko a skončili třetí.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Ruský útočník Andrej Kuzmenko na ilustračním snímku.

Článek

Národní tým se musel obejít bez své kompletní první útočné formace, forvardi Plzně Gulaš s Kovářem i Sekáč z Kazaně se totiž podle předchozí domluvy od mužstva odpojili už v sobotu a vrátili se do svých klubů. Poprvé na turnaji dostal v obraně šanci Jakub Galvas, do branky se postavil Šimon Hrubec.

První třetina přinesla hodně opatrný hokej s minimem vyložených příležitostí, o něco nebezpečnější ale byli přeci jen Rusové. Rafikovovu dorážku při první přesilovce zápasu ale Hrubec betonem stačil vyrazit, stejně jako si v 15. minutě poradil i se zakončením osamoceného Kuzmenka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér české reprezentace Miloš Říha.

Po dvaceti vteřinách od startu druhé třetiny se dostal za ruskou obranu Zaťovič, v sólovém úniku ale trefil jen lapačku gólmana Konovalova. Pak se musel na druhé straně vytáhnout i Hrubec, když zlikvidoval zakončení Michejeva po přečíslení sborné v jejím oslabení. A vzápětí měl třinecký brankář i štěstí, protože po další střele Michejeva ho zachránila tyčka.

Jenže byla to nakonec Říhova družina, která se dočkala vedoucího gólu. Po sklepnutí Koblížka pálil Tomáš Zohorna, Konovalov puk neudržel a ten doklouzal do branky.

Pohled trenéra Miloše Říhy
Myslím, že dnes to bylo o hlavách. My jsme v nich byli o 20 procent méně připravení, než jak jsme se připravili na ty předchozí dva zápasy se Švédskem a Finskem. Zápas podle mého rozhodly naše chyby po vhazováních, standardní situace jsme dnes vůbec nezvládli v celém utkání. Vůbec jsme si nepomohli a nebyl to ten týmový duch, jaký chceme. A fakt, že nám odjeli hráči nejlepší řady, nás vůbec neomlouvá. Od těch, co tu zůstali, jsem čekal, že se budou chtít ukázat víc. To mě trošku zklamalo.

Náskok ale český celek udržel jen šest minut. Po vyhraném buly v útočné třetině a rychlé kombinaci kotouč doputoval ke Kuzmenkovi, jenž ranou z mezikruží vyrovnal. A kdyby Hrubec fantastickým zákrokem lapačkou nevychytal Nikonceva, mohla sborná za další dvě minuty vést.

Kadějkin a uzavřel na konečných 3:1

Rusové v té době měli obrovský tlak a Hrubcovi ve 38. minutě už podruhé pomohla branková konstrukce, tentokrát horní tyčka při úniku Zernova. 59 vteřin před druhou sirénou už ale Rusové druhou trefu slavili. Kuzmenko od levého mantinelu posílal puk před branku, kde ho Doudera nešťastně hokejkou tečoval do vlastní sítě.

Pohled útočníka Tomáše Zohorny
Rozhodlo to, že Rusové dali tři góly a my jen jeden. Myslím, že my jsme hráli dobře do té doby, než dali Rusové první gól. Pak se to trošku otočilo a zvedlo jim to sebevědomí. My jsme jim nechali trochu moc prostoru a to se samozřejmě Rusům líbí. Kvůli tomu vznikly další chyby a oni přidali další góly. Přesto jsme tam měli nějaké šance, kdy jsme mohli dát další góly a mohli jim to ještě zkomplikovat, ale je to prostě o gólech. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát i tento třetí zápas, ale jinak super, že se nám podařilo vyhrát celý turnaj.

Když byl po sedmi minutách hry ve třetí třetině faulován Kulikem ujíždějící Zdráhal, nařídili švédští sudí trestné střílení. K němu se rozjel Kvapil, jenže blafák do forhendu ale Konovalov přečetl. Šest minut před koncem základní hrací doby naopak na druhé straně tečoval nahození od modré Kadějkin a uzavřel na konečných 3:1 pro Rusy.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. T. Zohorna (R. Koblížek, Zámorský) - 35. Kuzmenko (Okulov), 40. Kuzmenko, 54. Kadějkin (Rafikov, Bereglazov). Rozhodčí: Holm, Linde - Nordlander, Löfgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 1732.
ČR: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, J. Galvas - Zaťovič, P. Holík, M. Kvapil - R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, Horák, Červený - M. Stránský, L. Rousek, R. Koblížek - od 33. navíc P. Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Rusko: Konovalov - Zub, Arzamascev, Rafikov, Jelesin, J. Kulik, Mironov, Miščenko, Bereglazov - I. Michejev, Kadějkin, Denisenko - Kagarlickij, Šipačov, Nikoncev - Okulov, Svetlakov, Kuzmenko - Burdasov, Zernov, Slepec - Alexejev. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin a Alexej Žamnov.
Švédsko - Finsko 4:5 SN (1:0, 1:2, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Bemström (Nygard, Rasmussen), 28. Lundeström (J. Persson, Lindqvist), 51. Nygard (Bemström, Dahlbeck), 55. Bemström (Rasmussen, Sylvegard) - 21. Tyrväinen (V. Leskinen), 32. Ojamäki (O. Leskinen), 43. Ojamäki, 46. Suomi (M. Lehtonen), rozhodující sam. nájezd Kaski. Rozhodčí: Romasko, Oskirko (oba Rus.) - Malmqvist, Lundgren (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 7784.
Konečná tabulka Švédských hokejových her:
1.Česko320019:66
2.Rusko311018:75
3.Švédsko3101110:124
4.Finsko301118:103
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko9520232:1719
3.Finsko9312320:2413
2.Česko9310524:2711
4.Švédsko9302421:2911

Reklama

Související témata: